Pyydä tarjous >

Tiilikaton huolto-opas

Tiilikaton pesu ja puhdistus -
näin teet pesun turvallisesti ja oikein

Näin peset ja huollat tiilikaton oikein

Tämä on tiilikaton huolto-oppaan ensimmäinen osa. Tämä osa käsittelee tiilikaton pesua ja puhdistusta.

Tässä huolto-oppaan osassa käsittelemme tiilikaton pesua ja puhdistusta.

Tiilikaton pesu ja puhdistus on tärkeää, jotta tiilikattosi pysyy kunnossa sekä suojaa taloa vedeltä ja kosteudelta. Tiilikaton puhdistus on tärkeä työvaihe, jonka jälkeen koittaa mahdollinen tiilikaton pinnoitus tai maalaus.

Tässä oppaassa käymme läpi kaiken, mitä tiilikaton pesusta ja puhdistamisesta tarvitsee tietää.

Sisällysluettelo:

  1. Kuinka usein katto kannattaa puhdistaa?
  2. Mikä likaa ja kuluttaa tiilikattoa?
  3. Ennen pesua varmistettavat asiat
  4. Näin tiilikaton pesu tehdään – kaikki vaiheet
  5. LummeCon maalareiden vinkit
  6. Katon pesu tehty – mitä seuraavaksi?

1. Kuinka usein katto kannattaa puhdistaa?

Yleisesti suositellaan, että tiilikatto tarkastetaan ja puhdistetaan vuoden välein. Varman päälle pelaava käy vuoden aikana katolla kahdesti:

  • Keväällä lumien sulamisen jälkeen tarkistamassa, että kattotiilet, läpiviennit, pellitykset ja kattoturvatuotteet ovat paikallaan ja ehjät. Samalla kannattaa tarkistaa, että räystäät ovat puhtaat ja toimivat oikein, eikä katolla ole roskaa.
  • Syksyllä ennen tulevan talven lumia puhdistamassa katolta lehdet, oksat ja muut irtoroskat. Samalla kannattaa tehdä samat tarkistukset kuin keväällä.


Katon puhdistamiseen hyvä väline on aivan tavallinen jäykkäharjaksinen harja. Puhdistuksessa voi käyttää myös vettä ja pestä katon vesiletkulla ja kevyesti painepesurilla.

HUOM!
Ennen vesipesua on AINA varmistettava, että katto on ehjä. Jos käytät vuosihuollossa painepesuria, tulee paine säätää matalaksi, ettei tiilikaton pinnoitus vaurioidu.

Kuinka usein tiilikatto kannattaa puhdistaa?

2. Mikä likaa ja kuluttaa tiilikattoa?

Tiilikatto on koko ajan alttiina eri säille sekä säiden vaihtelulle ja ilmansaasteille, jotka kaikki kuluttavat ja haurastuttavat tiilikaton pintaa.

Kenties suurin tiilikaton vihollinen on sammal, joka voi aiheuttaa tiilikatolla suurta tuhoa. Sammal sitoo itseensä kosteutta ja haurastuttaa kattoa, jolloin se voi aiheuttaa vuotoja kattoon. Sammal työntää levitessään juurensa tiilen sisään pinnalle syntyvistä halkeamista ja murentaa sitä. Sammal viihtyy varjoisessa ja kosteassa, joten sitä kertyy varsinkin kattojen pohjois- ja itälappeille. Lue lisää sammaleesta ja sen puhdistuksesta tästä artikkelista.

Uuden tiilikaton kattotiilissä on pinnoite, joka suojaa tiiliä lialta ja kosteudelta. Katolla tiili kuitenkin altistuu muun muassa auringon valolle ja sateille, jotka kuluttavat pinnoitetta. Paljas tiili on altis lialle ja kosteudelle, jossa sammal viihtyy. Tiilen sisään jäänyt kosteus voi myös jäätyessään rikkoa tiilen.

Sammaleen tiilikatolle aiheuttamalla pakkasrapautumisella tarkoitetaan sitä, että ulkolämpötilan vaihdellessa pakkasen ja plus-asteiden välillä, sammaleeseen sitoutunut vesi supistuu ja laajenee. Kun sammal (ja siihen sitoutunut vesi) on tiilen huokosissa, ilmiö aiheuttaa tiileen halkeamia ja hajottaa sitä pikkuhiljaa.

Sammaleinen tiilikatto

Sammal ja home viihtyvät vanhalla tiilikatolla

Puhdas, mutta kulunut tiilikatto

Pesty, mutta kulunut tiilikatto

Pinnoitettu tiilikatto

3. Ennen pesua varmistettavat asiat

Ennen kun tiilikaton pesu kannattaa tehdä, on hyvä huomioida muutama seikka, jotta työ sujuu turvallisesti ja sujuvasti.

Turvallisuus

Aina katolle noustessa ja siellä työskenneltäessä tulee muistaa turvalliset työtavat, kuten:

  • turvavaljaat ja turvaköysi kiinnitettynä kunnolla esim. piippuun tai lapetikkaisiin
  • tukevat ja pitäväpohjaiset kengät
  • mahdollisesti tukevat telineet tai kunnossa oleva henkilönostin

HUOM!
Varmista, että turvavaljaiden tai köyden kiinnityspiste on tukeva ja kestää painosi. Muista liikkua huolellisesti ja kiireettä. Sateella katto voi olla todella liukas, joten älä mene katolle sadepäivänä.

Katon kunnon tarkastus

Kun katolle lasketaan tai ruiskutetaan vettä, tulee aina ensin varmistaa, että kattotiilet ovat kunnossa, ja että läpiviennit ovat ehjät. Muuten talo voidaan altistaa vesivahingolle.

HUOM!
Tarkasta erityistä huomiota käyttäen läpiviennit, jotka lävistävät myös aluskatteen. Tällaisia ovat esimerkiksi piiput ja ilmanvaihtoputket sekä mahdolliset sähköjohdot.

HUOM 2!
Vaihda rikkinäiset ja hauraat tiilet välittömästi sellaisia löydettyäsi. On vain ajan kysymys milloin aluskatteesi ei enää kestä läpitihkuvaa kosteutta ja aiheuttaa ongelmia syvemmällä rakenteissa.

Ympäristön suojaus

Käytettäessä biohajoavia pesuaineita, ei taloa ympäröivää kasvillisuutta välttämättä tarvitse suojata. Katon pesussa likaa kuitenkin roiskuu, joten on järkevää suojata ne pinnat, joiden toivoo pysyvän puhtaana. Jos tarkoitus on maalata tai pinnoittaa katto pesun jälkeen, kannattaa suojaus tehdä kunnolla.

Pesun ajankohta

Paras aika tiilikaton pesulle on kevään jälkeen, kun pahimmat siitepölyt ja katupölyt ovat pois ilmasta. Jos tarkoitus on myös maalata tai pinnoittaa katto, kannattaa se tehdä mahdollisimman pian pesun jälkeen, parhaassa tapauksessa heti seuraavina päivänä.

Pesun sääolosuhteet

Paras aika pesulle (ja maalaukselle) on puolipilvinen poutasää. Kuumalla ja hyvin aurinkoisella säällä pesuaine voi kuivua liian nopeasti, jolloin sen teho heikkenee.

HUOM!
Aurinkoisella säällä katolla työskennellessä on helppo palaa, joten muista asianmukainen suojautuminen aurinkorasvalla tai peittävällä pukeutumisella.

4. Näin tiilikaton pesu tehdään – kaikki vaiheet

1. Tiilikaton ja rännien puhdistus irtoroskista

Harjaa roskat – lehdet, oksat, sammaleet jne. – pois katolta. Tyhjennä vesikourut ja varmista, että vesi ohjautuu oikein pois katolta. Lue tarkemmin rännien puhdistuksesta tästä artikkelista.

2. Tarkista tiilikaton kunto

Varmista, että kattotiilet ovat kunnossa ja esimerkiksi piipunjuuri ja läpiviennit ovat tiiviit, eikä vesi pääse niistä katon sisään.

Maalari menossa tiilikaton välikatolle.
Tiilikaton huolto - Maalari tarkastaa tiilikaton aluskatetta
Maalari vaihtaa rikkinäisiä tiiliä tiilikatolle

3. Huuhtele roskat katolta

Huuhtele roskat pois katolta vesiletkulla. Jos käytät painepesuria, säädä paine riittävän pieneksi, jotta tiilikaton pinnoitus ei vahingoitu. Painepesurin paine voi olla maksimissaan 200 baaria ja veden lämpötila esimerkiksi 60–80 astetta.

HUOM!
Painepesurilla pestäessä täytyy muistaa oikea suihkutuskulma. Älä pese tiilikattoa alaviistosta siten, että suihku kohdistuu tarkalleen kahden tiilen saumaan. Pyri siis pesemään kattoa harjalta reunalle.

Sammaleen pesua tiilikatolta
Tiilikaton pesun yhteydessä myös rännit kannattaa pestä

4. Laimenna pesuaine sopivaksi

Laimenna pesuaine katon likaisuuden mukaan. Jos kattosi ei ole kovin likainen, on laimennussuhde usein 1 osa pesuainetta ja 6 osaa vettä. Likaisemmalle katolle hyvä suhde on 1 osa pesuainetta ja 3 osaa vettä. Pesuaineissa on eroja, joten tutustu pesuaineesi käyttöohjeeseen.

Katon voi pestä myös ilman pesuainetta varsinkin silloin, jos katto ei ole kovin likainen.

5. Levitä pesuaine märälle katolle

Käytä pesuaineen levittämiseen pumppupulloa. Jotta pesuaine pääsee vaikuttamaan mahdollisimman hyvin, harjaa pintaa pesuaineen levittämisen jälkeen. Pesuaineen voi levittää myös vähän kerrallaan, jottei se ehdi kuivua ennen harjausta.

6. Anna pesuaineen vaikuttaa

Pesuaineen levittämisen jälkeen voi juoda kahvit ja antaa sen vaikuttaa noin 30 minuuttia. Muista tarkistaa odotusaika pesuaineen käyttöohjeesta.

7. Huuhtele pesuaine katolta ja pese katto

Huuhtele katto ylhäältä (harjalta) alaspäin. Helpoiten huuhtelu käy painepesurilla, matalalla paineella.

8. Levitä suoja-aine

Levitä katolle kasvuston- tai sammaleenestoaine pumppupullolla. Yleensä aine saa vaikuttaa katolla ainakin parin päivän ajan, jotta se ehtii vaikuttaa kunnolla ja tuhoaa mahdollisen kasvuston ja itiöt. Ainetta ei tarvitse pestä erikseen pois, vaan se poistuu sateiden myötä. Katon voi pinnoittaa aikaisintaan seuraavana päivänä aineen levittämisestä.

5. LummeCon maalareiden vinkit

LummeCo:n maalareilla on kokemusta sadoista kattojen pesuista ja maalauksista. Tässä neljä vinkkiä, jotka kannattaa muistaa ja huomioida ryhdyttäessä pesu-urakkaan.

”Jos peset tiilikattosi painepesurilla, kannattaa se myös pinnoittaa. Painepesurilla pestessä irtoaa katosta huonosti kiinni olevaa pinnoitetta, joka suojaa tiiltä ja kattoa. Pesun jälkeen kannattaakin tehdä tiilikaton pinnoitus, jottei katto sammaloidu ja haurastu.”

”Jos kattoa ei ole tarpeen pinnoittaa, kevyempi tapa on tehdä mekaaninen puhdistus. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti katon harjaamista sammaleesta ja roskista. Hyvä vinkki on myös levittää tiilikatolle ruiskutettavaa kasvuston- tai sammaleenestoainetta, joka estää sammaleen kasvua tiilikatolla.”

”Säästä työmäärääsi. Jos käsittelet tiilikaton sammaleenestoaineella, ei sitä tarvitse erikseen huuhdella katolta pois. Riittää kun jätät aineen vaikuttamaan katolle ja seuraavat sateet hoitavat huuhtelun – helppoa!”

”Jos tiilien pinta vaikuttaa jo kuluneelta, älä käytä painepesuria, sillä se todennäköisesti aiheuttaa vain suurempaa tuhoa. Kulunut tiilikatto kannattaa jättää ammattilaisille.”

Ennen tiilikaton pinnoitusta

Punainen kulunut tiilikatto ennen pinnoitusta

Tiilikaton pinnoituksen jälkeen

Punainen tiilikatto pinnoituksen jälkeen

6. Katon pesu tehty – mitä seuraavaksi?

Kun tiilikaton pesu ja puhdistus on tehty, on seuraava vaihe usein tiilikaton pinnoitus. Klikkaa ja lue ohjeemme, miten pinnoitat tiilikattosi oikein.

Kaipaatko apua tiilikaton pesutyöhön? Me autamme!

Aina ei ole aikaa, voimia tai osaamistakaan tehdä tiilikaton huoltoa, pesua ja pinnoitusta. Ei hätää – me LummeCossa olemme erikoistuneet tiilikattojen hoitoon ja autamme mielellämme.

Tilaa meiltä maksuton tiilikaton kuntokartoitus, niin tutkitaan kattosi kunto. Teemme kartoituksen pohjalta sinulle ehdotuksen toimenpiteistä sekä pitävän tarjouksen, mitä urakka LummeCon tekemänä maksaisi.

Ota yhteyttä täällä!

Tämä oli tiilikaton huolto-oppaan ensimmäinen osa. Tämä osa käsitteli tiilikaton pesua ja puhdistusta.

Laskutustiedot

Verkkolaskutusosoite: 003730947422
Välittäjä: Maventa
Välittäjätunnus: 003721291126

Sähköpostilaskut: [email protected]

Ohjeet PDF ja paperilaskuille