Asiakastyytyväisyytemme on remonttialan parhaimmistoa - NPS-lukumme on 87/100, remonttialan keskiarvon ollessa 49!

LogoMusta

Sammaleen poisto katolta – kattava opas ja parhaat vinkit!

Sammal tiilikatolla tai huopakatolla haurastuttaa kattoa, jolloin se voi aiheuttaa vuotoja ja suuria ongelmia. Lue kattava pakettimme sammaleen poistosta katolta. Mitä se maksaa? Kuinka se tehdään? Mitä kannattaa muistaa?

Sammaloitunut katto saattaa näyttää kodikkaalta kuin satukirjassa, mutta sammal ei kuitenkaan ole katolle hyväksi.

Sammaleen poisto katolta tuleekin jossain vaiheessa eteen varsinkin silloin, kun asut talossa, jossa on tiilikatto tai huopakatto.

Kokosimme tähän artikkeliin kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää aiheesta: sammaleen poisto katolta. Käsittelemme artikkelissa seuraavia aiheita:

 • Miksi sammaleen poisto katolta kannattaa?
 • Milloin on aika poistaa sammal katolta?
 • Itse vai ostettuna – mitä sammaleen poisto katolta maksaa?
 • Työvaiheet: Sammaleen poisto katolta
 • Muista nämä – tärkeitä huomioita sammaleen poistosta!

 

Miksi sammaleen poisto katolta kannattaa?

Sammal tiilikatolla tai huopakatolla sitoo itseensä kosteutta ja haurastuttaa kattoa, jolloin se voi aiheuttaa vuotoja kattoon. Vuodot puolestaan altistavat kiinteistön kosteus- ja vesivahingoille, joiden korjaaminen on kallista ja työlästä. Tästä syystä katosta kannattaa huolehtia, jotta se ei pääse sammaloitumaan ja altistu suuremmille ongelmille.

Uuden tiilikaton kattotiilissä on pinnoite, joka suojaa tiiliä lialta ja kosteudelta. Katolla tiili kuitenkin altistuu muun muassa auringon valolle ja sateille, jotka kuluttavat pinnoitetta. Paljas tiili on altis lialle ja kosteudelle, jossa sammal viihtyy. Tiilen sisään jäänyt kosteus voi myös jäätyessään rikkoa tiilen.

Huopakaton osalta varjoisa, kosteana pysyvä ja roskainen katto luo sammaleelle sopivat kasvuolot. Roskainen katto sitoo kosteutta ja siinä sammal kasvaa nopeasti.

 

Milloin on aika poistaa sammal katolta?

Katto on hyvä puhdistaa roskista aina tarpeen mukaan, mutta vähintään kerran vuodessa. Luontevasti tämä tapahtuu myös esimerkiksi keväisin ja syksyisin rännien puhdistuksen yhteydessä.

Hieman suurempi huolto, kuten käsittely sammaleen- tai kasvustonestoaineella, on hyvä tehdä muutaman vuoden välein – hyvä nyrkkisääntö on noin 5 vuotta.

Sammaleen ja kasvuston poistossa sään tulisi olla kuiva ja puolipilvinen. Sammaleen poistoon käytetään sammaleen- tai kasvustonestoliuosta, joka pääsee parhaiten imeytymään ja tuhoamaan kasvuston sen ollessa kuivaa. Märällä ilmalla aineet eivät tehoa hyvin ja liian lämpimällä ne kuivuvat tai haihtuvat liian nopeasti.

 

Sammaleen poisto katolta - pesuaineen levitys

 

Itse vai ostettuna – mitä sammaleen poisto katolta maksaa?

Sammaleen poisto ei ole kovin vaativaa työtä, ja sen voi tehdä hyvin itsekin. Tällöin tarvitset pehmeän harjan, kattopesuainetta, sammaleenpoisto- tai kasvustonestoainetta sekä tilanteesta riippuen tikkaat, telineet, henkilönostimen ja turvavaljaat. Katolla työskenneltäessä on hyvä muistaa turvalliset välineet ja työtavat.

Mitä sammaleen poisto itse sitten maksaa? Alta löydät karkeita lukuja

 • Pehmeä harja maksaa arviolta noin 20-50 €
 • Sammaleenpoistoaine maksaa noin 30-50 €/5l, jolla käsittelet noin 20-30 neliötä kattoa
 • Tikkaissa hinta vaihtelee suuresti ollen noin 50-500 €
 • Turvavaljaat maksavat noin 50-300 €
 • Henkilönostimen päivävuokra vaihtelee noin 50-200 € tietämillä
 • Rakennustelineet maksavat arviolta 20-50 € päivässä

 

Ulkopuoliselta toimijalta ostettuna sammaleen poisto katolta maksaa arviolta keskimäärin noin 10–50 €/neliö. Hinta riippuu paitsi katon koosta ja muista ominaisuuksista, myös siitä, tehdäänkö katon pinnoille muita käsittelyjä.

Hankintaa mietittäessä on hyvä huomioida myös se, että yritykset käyttävät usein vahvempia ja tehokkaampia aineita, kuin mitä tavallisesta rautakaupasta kuluttaja saa. Näin myös tulokset ovat ammattilaisten välineillä usein paremmat ja kestävät pidempään.

Lummecolla katon maalaus- ja pinnoitusurakkamme sisältävät aina myös katon puhdistuksen sammaleesta ja muusta kasvustosta. Jos siis kattosi kaipaa huoltoa, pyydä maksuton kartoitus katollesi ja tarjous tästä!

 

Työvaiheet: Sammaleen poisto katolta

Sammaleen poisto katolta pitää sisällään seuraavat työvaiheet:

 1. Suojataan tarvittavat pinnat ja ympäristöt
 2. Katto puhdistetaan roskista, lehdistä ja irtoavasta sammaleesta mieluiten pehmeällä harjalla tai lehtipuhaltimella
 3. Rännit tyhjennetään roskista ja lehdistä
 4. Kasvustonestoaine/sammaleenpoistoaine levitetään esim. matalapaineruiskulla
 5. Käsittelyaine voidaan jättää katolle, josta sadevesi sen aikanaan huuhtelee pois viikkojen tai kuukausien aikana

 

Kannattaa huomioida, että katon puhdistuksessa ei kannata käyttää painepesuria. Se saattaa haurastuttaa ennestään katon materiaalia ja altistaa vahingoille.

 

Muista nämä – tärkeitä huomioita sammaleen poistosta!

 1. Ennaltaehkäise ongelmat – Karsi katon ympäriltä roskaa pudottavat oksat tai puut. Varmista, että aurinko pääsee kuivattamaan katon. Puhdista katto roskista säännöllisesti.
 2. Muista turvallinen työskentely – Korkealla, kaltevalla ja liukkaalla pinnalla työskentely voi olla myös vaarallista. Muista turvalliset työvälineet, työtavat ja esim. turvavaljaat.
 3. Suojaa säilytettävät kasvit – Kasvustonestoaineet tuhoavat kasvustoa, joten käsittele aineita niin, ettei sitä päädy sellaisiin pihan kasveihin, jotka eivät sitä tarvitse.
 4. Suojaa herkät pinnat ja itsesi – Aina kun toimitaan maalien ja suoja-aineiden kanssa tulee huomioida, että talon herkät pinnat (ikkunat, seinät jne.) suojataan ja oma varustus on kunnossa (kengät, käsineet, suojalasit jne.)
 5. Älä aiheuta lisää ongelmia katollesi – Katon pesussa ja puhdistuksessa on aina vesivahingon riski. Tarkista siis ensin, että aluskate on kunnossa ja että kaikki läpiviennit ovat tiiviitä (piipun juuri yms.). Vältä myöskin painepesuria, sillä se voi vahingoittaa kattoasi.

 

Kaipaako kattosi huoltoa?

Jos kattosi kaipaa huoltoa, niin Lummecon katon maalaus- ja pinnoitusurakoihin sisältyy aina myös katon tarkastus sekä puhdistus sammaleesta ja muusta kasvustosta.

Tilaa maksuton kartoitus ja tarjous tästä linkistä!

6-min-819x1024

Arvi Lumme