Pyydä tarjous >

Näin LummeCosta tuli
Suomen #1 ja Euroopan #2
paras työpaikka

Mikä ihmeen “hyvä työpaikka”? Eikö kaikki työpaikat ole aivan yhtä hyviä? Miksi ihmeessä täytyisi oikein “panostaa” hyvään työpaikkaan? Mitä se edes tarkoittaa? Ei minua kiinnosta mitkään liikuntasetelit, avokadoleivät aamupalalla tai loputon puhe “työhyvinvoinnista”. Eikö riitä, että käydään töissä, tehdään sovitut hommat ja lähdetään kotiin viettämään oikeaa elämää? Tarviiko tästäkin tehdä joku muoti-ilmiö, joka ei oikeasti tarjoa mitään hyödyllistä vaan ainoastaan innostaa sitä työpaikan jumppapallolla pomppivaa smoothie-intoilijaa paasaamaan entistä enemmän terveellisistä elämäntavoista ja positiivisesta ilmapiiristä?

Niin. Jos olet keskimääräinen suomalainen, olet töissä 39 tuntia viikossa. Kuuden viikon vuosilomilla se tarkoittaa sitä, että olet vuoden aikana töissä 1800 tuntia. Elämäsi aikana teet töitä noin 65000 tuntia. Haluatko olla tuon ajan töissä hyvällä mielellä hyvässä työpaikassa vai raataa tatti otsassa vuodesta toiseen tyytymättömyyden kokemus sisälläsi?

Tässä artikkelissa käsittelemme seuraavia aiheita:

  • Huono työpaikka maksaa miljardeja
  • Hyvä työpaikka on kestävän menestyksen salaisuus
  • Mikä GPTW?
  • Kuinka hyvä työpaikka näkyy arjessa?
  • Maalarimme kertovat
  • Henkilöstöjohtajamme vinkit
  • Ei dollarit vaan ihmiset edellä
  • Hyvässä johtamisessa on 3 ydinelementtiä
  • Miten asiakas hyötyy siitä, että yritys on hyvä työpaikka?
  • Mistä tunnistaa hyvän työpaikan?

Huono työpaikka maksaa miljardeja

Tiedätkö, kuinka paljon työpahoinvointi maksaa suomalaisille? Vastaus: Miljardeja joka vuosi. Jo vuonna 2016 havahduttiin siihen, että työpahoinvointi maksaa Suomen valtiolle eri arvioiden mukaan 25 – 41 miljardia euroa vuodessa (Lähde: Työterveyslaitos, YLE). 

Silloinen työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Guy Ahonen sanoi, että tärkein syy työpahoinvointiin on huono henkilöstöjohtaminen: Nähdään ihmiset lukuina, ei ihmisinä. Ahonen lausui kuuluisat sanat liike-elämään: “Kun yritys on satsannut kunnolla työhyvinvointiin, se tuottaa tutkitusti myös euroja paremmin”. 

Samaa filosofiaa edustaa myös Kirsti Paakkanen: “Kun sydän on mukana liiketoiminnassa, raha seuraa perässä”. Tätä filosofiaa LummeCo on päättänyt seurata.

Hyvä työpaikka on kestävän menestyksen salaisuus

Miksi työhyvinvointiin kannattaa satsata? Vastaus on ilmeinen: se luo yritykselle jatkuvuuden edellytykset. 

Terveystalon tutkimuksen mukaan työhyvinvointi parantaa työntekijöiden sitoutumista, työmotivaatiota, luovuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta. Sellaiseen organisaatioon on helppo saada hyviä uusia osaajia. Tämä synnyttää asiakkaalle kestävää ja tasaista laatua. 

LummeCon yksi missio onkin osoittaa, että inhimillisellä johtamisella voi saada vähintään yhtä hyviä – tai pitkässä juoksussa jopa parempia – tuloksia kuin länsimaisella maksimivetoja vaativalla johtamisella.

Mikä GPTW?

Great Place To Work -tutkimus on työpaikan hyvinvointia mittaava tutkimus, jota toteutetaan vuosittain yli 40 eri maassa. 

Kuusi päämittaria, joita henkilöstöltä kysytään ovat johtajuuteen sekä yritykseen ja työyhteisöön liittyviä:

  1. Uskottavuus
  2. Kunnioitus
  3. Oikeudenmukaisuus
  4. Ylpeys
  5. Yhteishenki
  6. Tasa-arvoisuus

Kuva 1.
Kyseiset tulokset ovat vuodelta 2022, kun olimme Great Place To Work -tutkimuksessa Suomen 5. paras työpaikka alle 50 työntekijän sarjassa. Vuonna 2023 LummeCon tulokset paranivat edellisestä vuodesta, kun tiesimme, mihin keskittyä. Mittarointi on siis hyvin tärkeä osa muutosta ja sen seuraamista.

Kuinka hyvä työpaikka näkyy arjessa?

Hyvä työpaikka ei ole ensisijaisesti juhlimista, liikuntaseteleitä tai virvoitusjuomia jääkaapissa. Se on arjessa perusasioista huolehtimista. Yrityksen johtajien täytyy aina vastata siitä, että jokaisen logoansa kantavan ihmisen tarpeet työssä on huomioitu ja hänellä on edellytykset menestyä tehtävässään. Arvojen mukaan ahkerasti toimiminen on kaiken keskiössä.

Työnantajan ja esihenkilön tulee huolehtia siitä, että erityisesti seuraavat asiat ovat kunnossa:

  1. Roolit, tavoitteet ja toimintatavat tiimissä ovat selkeitä ja toimivia
    Yhteiset pelisäännöt sekä perehdytys omaan tehtävään koulutetaan jokaiselle henkilökohtaisesti.
  2. Työmäärät ovat kohtuullisia
    Tehokkaimmat maalarit tekevät meillä 7 tunnin työpäiviä.
  3. Työ on hyvin johdettua ja esihenkilön kanssa on säännöllinen keskusteluhetki
    LummeColla viikon aloitukset sekä pitkin työviikkoa työmaakäynneillä tai puheluilla.
  4. Osaamisesta huolehditaan
    Jokaisen urakan päätteeksi asiakaspalaute sekä aktiiviset kehityskeskustelut arjessa.
  5. Palautumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia on riittävästi
    Virkistyspäivät, viikoittaiset sporttivartit, palautepostilaatikko ja viikonaloituskeskustelut.
  6. Kaikkien kohtelu työpaikalla on reilua ja yrityskulttuuriin on panostettu
    Arvoja eletään arjessa todeksi esimerkiksi siten, että jokainen johdosta lähtien yrityksessämme maalaa. Arjen onnistumisia ja myös epäonnistumisia käsitellään oppimismielessä viikoittain ja jaetaan näin läpi yrityksen parhaita käytäntöjä. Arvojen mukaan parhaiten toimineet maalarit palkitaan viikoittain symbolisella kultakypärällä (kultabrodeerattu lippis).

Työntekijänä tai työnantajana voit miettiä, voisiko näistä löytyä teidän työpaikkaan parannuskohteita tai voisitko sinä olla näihin keskittymällä rakentamassa Suomeen uutta hyvää työpaikkaa.

Maalarimme kertovat

LummeCon työntekijöiltä kerätään säännöllisesti palautetta työoloista, työvälineistä ja työyhteisön mielekkyydestä. Haastattelimme kahta maalariamme LummeCon työpaikkakulttuuriin, työhyvinvointiin ja hyvän työpaikan sekä laadun väliseen yhteyteen liittyen. Tässä ovat heidän suodattamattomat vastaukset.

Veikka Kukko

Millainen työpaikka LummeCo on ollut sinulle?

Turvallinen ja viihtyisä. LummeColla saa olla oma itsensä ja voi luottaa siihen että firmassa pidetään huolta työntekijästä.

Mistä asioista sinulle tulee olo, että työskentelet hyvässä työpaikassa? Mitä näistä olet kokenut LummeCossa työskennellessäsi?

Turvallisesta ilmapiiristä ja siitä, että kaikki työkaverit ovat kavereita keskenään. Aktiivisesta palautesysteemistä. Asiantuntevaa tukea työhön on saatavilla aina.
Kaikkia näitä olen kokenut LummeColla.

Mikä merkitys työhyvinvoinnilla on sinulle?

Työhyvinvoinnilla on valtava merkitys. Kun työhyvinvoinnista pidetään hyvää huolta, työstä tulee parhaimmillaan stressitöntä ja hauskaa. Jos työhyvinvointia ei huomioida, työ voi olla hyvinkin kuluttavaa esim. stressin tai palautumisen puutteen takia.

Miten asiakkaalle näkyy LummeCon työpaikkakulttuuri?

Asiakas näkee työntekijöiden asenteen. Kun myyjät ja maalarit antavat toiminnallaan ja käytöksellään asiakkaalle saman hyvän vaikutelman, on selvää, että kyse on hyvästä työpaikkakulttuurista. Työntekijöiden tapa puhua toisistaan, johtoryhmästä ja firmasta yleisesti kertoo myös paljon.

Vapaita ajatuksia työhön, työhyvinvointiin, hyvään työpaikkaan tai elämänfilosofiaasi liittyen.

Parhaita tuloksia syntyy, kun työntekijä saa vastuuta, tukea ja vapaat kädet tehtävien toteuttamiseen. Tässä LummeCo on onnistunut erinomaisesti.

Vapaata sanottavaa:

LC, Lummesko, LumeCo… rakkaalla lapsella on monta nimeä. LC on ollu mulle turvallinen ja ennalta tutun oloinen työpaikka.

Esimerkkejä hyvästä työpaikasta

  • Tasavertaisuus työkavereiden kesken ja tasapuolisuus palkkioissa (tässä suhteessa myös urakoissa)
  • Kynnyksettömyys puhua kaikesta, epäkohdistakin
  • Työhyvinvointia ylläpidetään

Lummescolla on luottamus esimiehiin ja tunne että voi puhua heille asiasta kuin asiasta (vaikkei liittyiskään töihin). Tuntuu että omaa työpanosta arvostetaan sekä itsestä pidetään huolta.

Työhyvinvoinnin merkitys on suuri, sillä se vaikuttaa kaikkeen. Jos se falskaa, ja tulee bönäri, voi mennä kauankin aikaa toipumiseen. Eli työhyvinvoinnin huolenpito vaikuttaa nykyhetkeen siinä missä tulevaisuuteen. Pahoinvointi voi vaikuttaa myös mielikuvaan koko alasta, eli siihen onko ongelman ydin itse maalarin työ vaiko esimerkiksi paineet jotka tulee itsestä tai muualta.

On kivaa mennä töihin ja jaksaa puhua työkamujen kanssa tauollakin tai vapaa-ajalla.

Yks LummeCon arvoista on yhdenvertaisuus (muistaakseni). Ei puhuta pahaa työkavereista. Ja se että pomojakin näkee välillä työmaalla pensseli kädessä.

Vapaita ajatuksia työstä: maalareiden kesken on aina eri näkemyksiä miten pitäisi maalata (esim pelkällä pensselillä, vain teloilla jne.) Tärkeintä olisi että homma menisi lopulta näin: ”Kukin maalaa tyylillään, tärkeintä että lopuksi hymyillään. Niin asiakkaat kuin maalarit”

Eli filosofiani lyhyesti: kannatan asiakaslähtöistä maalausta😋✌🏻

”Hyvä työpaikka tuottaa hyviä työntekijöitä. Hyvät työntekijät tuottaa hyvää liiketoimintaa. Eli kaikki kaikessa: ”Se talli voittaa, kenen pilttuu on puhtain””

– Henkilöstöjohtaja Alvar Perttunen

Henkilöstöjohtajan vinkit

”Työhyvinvoinnista puhuttaessa täytyy muistaa, että se on hyvin kokonaisvaltaista. Täytyy ottaa kaikki mahdollinen huomioon: Elämäntilanne, ihmissuhteet, fyysinen jaksaminen, rahatilanne, paineenhallinta, riittävä osaaaminen ja niin edespäin. Ei työnantaja mikään henkilökohtainen terapeutti tai sijoitusneuvoja voi olla, mutta se voi kysyä, onko kaikki ok tai sponsoroida taloudenhallintakurssin. Muutoin työhyvinvoinnissa perus porrasmalli on musta aika pätevä.

Hyvä työpaikka tuottaa hyviä työntekijöitä. Hyvät työntekijät tuottaa hyvää liiketoimintaa. Eli kaikki kaikessa: ”Se talli voittaa, kenen pilttuu on puhtain”.

LummeColla hyvä työpaikka muodostuu luottamuksesta (avoin kommunikaatio), rohkeudesta (annetaan vastuuta ja vapautta, uskalletaan ottaa riskejä ja ei syytetä epäonnistumisista) sekä välittämisestä (halutaan että kaverillakin on kaikki ok). Bonuksena huumori.

Haasteita on uusien ihmisten integraatio, alakulttuureiden pesiytyminen, strategian viestintä uskottavasti (sen saaminen elämään arjessa) ja riittävän aidon palautteen kerääminen. Taklattu aktiivisella ja ahkeralla arvojohtamisella, tehokkaalla palautteenantojärjestelmällä ja tarttumalla asioihin preventaation kautta.

Neuvoina:

  • keskity oleelliseen, pyri ennakoimaan riskejä ja tartu heti ongelmaan kun sellaisen huomaat.
  • luota vähän enemmän kuin tuntuu hyvältä
  • kuuntele, kuuntele, kuuntele
  • tasa-arvoa ja arvostuksen kokemisen tunnetta ei voi ikinä vähätellä rakentaessa hyvää yhteisöä. Niistä on hyvä lähteä liikkeelle. Kilpajuoksuun palkan kanssa tai somessa oman erinomaisuuden huutamiseen ei kannata ryhtyä”
– Henkilöstöjohtaja Alvar Perttunen

”Hyvä työpaikka oli ikään kuin oletus ja elinehto pitkäaikaiselle kestävälle liiketoiminnalle. Ei ensimmäisenä dollarin kuvat silmissä, vaan ihmiset edellä, jotka totta kai tuovat lopulta kaiken – niin inhimillisen kuin taloudellisen – hyvän yritykseen.”

– Toimitusjohtaja Arvi Lumme

Ei dollarit vaan ihmiset edellä

”Hyvän työpaikan ajatus lähtee LummeColla perustajajäsenten perusarvoista:

  • Yhteisöllisyydestä
  • Toisten aidosta kunnioittamisesta
  • Empatiasta.

Hyvä työpaikka oli ikään kuin oletus ja elinehto pitkäaikaiselle kestävälle liiketoiminnalle. Ei ensimmäisenä dollarin kuvat silmissä, vaan ihmiset edellä, jotka totta kai tuovat lopulta kaiken – niin inhimillisen kuin taloudellisen – hyvän yritykseen.” 

– Toimitusjohtaja Arvi Lumme

Hyvässä johtamisessa on kolme ydinelementtiä

”Jokaisen esihenkilön johtamisen DNA:ssa täytyy korostua mielestäni kolme asiaa: aitous, oikeudenmukaisuus ja selkeys. Aito johtamistapa tarkoittaa sitä, että johtajat esiintyvät organisaatiossa tavallisina ihmisinä, jotka myös omassa työssään onnistuvat, välillä kompuroivat ja ovat herkkiä palautteelle. Aitoon johtamiseen liittyy myös avoimuus ja rehellisyys eri tilanteissa ja päätöksissä.

Oikeudenmukaisuus on välttämätöntä, jotta organisaation jokaisella jäsenellä on sellainen olo, että kaikkia kohdellaan aidosti tasavertaisesti vaikkapa tittelistä tai suoriutumisesta huolimatta. Kaikki päätökset, palkkausjärjestelmät, sanktiot ja toiminnot täytyy olla perusteltavissa oikeudenmukaisesti. Muutoin leviää helposti ikävää kulttuuria, jossa joitain tiettyjä henkilöitä suositaan tai katsotaan eri arvoisena. Kaikki asiat eivät kuitenkaan aina ole jokaisen henkilön omasta mielestään reiluja, mutta oikeudenmukaisuus tarkoittaakin johtamisessa sitä, että kaikki saavat ja ansaitsevat yhtä lailla arvostusta, kuuntelua, kohtaamista, palkkioita, palautetta ja niin edelleen. Tämän monet varmasti tiedostavatkin, mutta todeksi eläminen vaatiikin erittäin yhtenäistä johtamiskulttuuria.

Selkeys tarkoittaa johtamisen ennustettavuutta ja tietynlaista jämäkkyyttä. Jokaisella henkilöllä täytyy olla tiedossa mm. heidän tärkeä roolinsa osana kokonaisuutta, mitä heiltä odotetaan ja mistä heitä palkitaan. Selkeys on myös sitä, että kulttuuria ohjataan tietoisesti haluttuun suuntaan: oikeanlaisesta toiminnasta kiitetään ja vääränlaiseen toimintaan puututaan ja siitä annetaan palautetta.

Hyvässä työpaikassa mielestäni on ratkaisevaa jokaisen henkilökohtainen sitoutuminen hyvän työpaikan rakentamiseen. Hyvää työpaikkaa ei voi johtajat tehdä yksin, vaan se on jokaisen yhteisön jäsenen yhteinen hieno tavoite. Kaikki varmasti haluaisivat elää puolet hereilläoloajastaan mukavan työyhteisön ympäröimänä, mutta miksi näin ei aina kuitenkaan käytännössä ole? En usko, että kukaan haluaa ilkeyttään olla vastarannan kiiski tai ikävä tyyppi. Taustalla on aina monia syitä ja hyvän johtamisen kautta jokaisesta henkilöstä löydetään motivaatiotekijät ja keinot osallistua hyvän yhteishengen luomiseen.”

– Toimitusjohtaja Arvi Lumme

Miten asiakas hyötyy siitä, että yritys on hyvä työpaikka?

Asiakas hyötyy monilla tavoin siitä, että hän valitsee palvelun yritykseltä, joka on tekijöilleen hyvä ja turvallinen työpaikka:

  1. Asiakas saa tasaisen laadukasta palvelua.
    Vanha kansanviisaus “Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” toimii tässäkin asiassa. Hyvässä työpaikassa tekijät ovat tutkitusti sitoutuneet yrityksen arvoihin ja toimintamalleihin. Huonon työpaikan yritykseltä asiakas voi saada täysin erilaista palvelua riippuen siitä, sattuuko paikalle perustaja vai vastapalkattu työntekijä. LummeColla asiakas saa aina tasaisen hyvää laatua, sillä olemme sitouttaneet jokaisen toimimaan arvojemme mukaisesti. Yksikään yritys ei saa työntekijöitään toimimaan arvojensa mukaisesti ellei se panosta työpaikkakulttuuriin ja työhyvinvointiin.
  2. Hyvän työpaikan tekijät ovat vastuuntuntoisempia.
    Tutkimusten mukaan julkinen sitoutuminen arvoihin auttaa johtamisessa. Jokainen tekijämme on luvannut toimia arvojemme ja pelisääntöjemme mukaisesti. Vastuuntunto näkyy käytännössä siinä, että oma työtehtävä halutaan hoitaa parhaalla osaamistasolla ja toisia ihmisiä arvostaen. Asiakkaalle tämä näkyy siten, että hänen toiveensa huomioidaan aina, häneen ollaan aktiivisesti yhteydessä, ongelmatilanteissa otetaan asiat vastuullisesti ja oma-aloitteisesti esille, virhetilanteessa nostetaan käsi pystyyn ja korjataan omaan piikkiin aiheutettu vahinko.
  3. Hyvän työpaikan tekijät ovat sitoutuneempia työnantajan tavoitteisiin.
    Great Place To Work -sertifikaattimme on käytössä myös johtamisvälineenä ja se on tutkitusti luonut ylpeyttä tekijöidemme keskuuteen. Ylpeys omaa työnantajaa kohtaan saa tekijän suorittamaan myös oman työnsä siten, että se tukee yritystä.
  4. Asiakas saa aina enemmän, kuin mistä on maksanut.
    Asiakkaamme maksavat laadukkaasta ja kestävästä maalauksesta, mutta saavat kaupan päälle ammattimaisen ja iloisen asiakaspalvelun. Tähän on meillä varaa, sillä tekijämme hyvinvoinnista ja työolosuhteista pidetään huolta.

Mistä tunnistaa hyvän työpaikan?

Kuten Great Place To Workin toimitusjohtaja on sanonut:

”Työpaikkasi kulttuurin tason tunnistat siitä fiiliksestä, jolla menet maanantai-aamuna työpaikalle”.

Voit rakentaa tänään oman työyhteisösi tai lähipiirisi ilmapiiriä joka päivä – aloita omalla tyylilläsi jo tänään!

Se on sijoitus, joka kannattaa.

Laskutustiedot

Verkkolaskutusosoite: 003730947422
Välittäjä: Maventa
Välittäjätunnus: 003721291126

Sähköpostilaskut: [email protected]

Ohjeet PDF ja paperilaskuille