Asiakastyytyväisyytemme on remonttialan parhaimmistoa - NPS-lukumme on 87/100, remonttialan keskiarvon ollessa 49!

LogoMusta

Rintamamiestalon ulkoverhous ja maalaus – vinkit kunnossapitoon

Rintamamiestalo vaatii jatkuvaa ylläpitoa, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Lue oppaamme ulkoverhoukseen liittyen!

Rintamiestalon omistaminen tarkoittaa monen mielestä samaa kuin ikuinen remonttityömaa. Näkemys ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä rintamamiestalo vaatii jatkuvaa ylläpitoa, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kodissa on koko ajan käynnissä suuria remonttimullistuksia.

Kun kiinteistön huolto on säännöllistä, ja tuleviin remontteihin valmistautuu niin rahallisesti kuin henkisestikin, vältytään usein myös suurilta ylimääräisiltä remonteilta, jollainen on myös koko ulkoverhouksen uusiminen.

Tässä artikkelissa käsittelemme aihetta rintamamiestalon ulkoverhouksen kunnossapitoa, jossa avainasemassa on ulkoseinien maalaus. Säännöllinen rintamamiestalon maalaus suojaa ulkoverhousta ja samalla tulee tarkistettua ulkoverhouksen kunto.

Voit laskea rintamamiestalosi maalauksen hinnan helposti hintalaskurillamme täällä.

 

Käsittelemme artikkelissa seuraavia aiheita:

 1. Rintamamiestalon ulkoverhous – tyypilliset piirteet

 2. Miten välttää ulkoverhousremontti ja ulkoverhouksen uusiminen?

 3. Miksi rintamamiestalon ulkoverhous voidaan joutua uusimaan?

 4. Rintamamiestalon ulkoverhouksen uusimisen hinta

 5. Rintamamiestalon maalaus

 6. Rintamamiestalon väri – maalarimestariemme vinkit

 7. Mikä maali rintamamiestalon seinään?

 

Tyypillinen rintamamiestalo, Kumpula, Helsinki

Rintamamiestalon ulkoverhous – tyypilliset piirteet

Suomalaiset rintamamiestalot ovat yleensä yksinkertaisia, pääosin puusta rakennettuja omakotitaloja, jotka rakennettiin sodan jälkeen nopeasti kasvavan asuntopulan vuoksi.

Talojen arkkitehtuurissa on vaikutteita perinteisestä suomalaisesta maalaistalosta, ja ne ovat usein yhden tai kahden kerroksen taloja, joissa on jyrkkä harjakatto.

Rintamamiestalojen rakentamisen aikaa oli yleisesti vallalla materiaalipula, joten talojen rakenteet ja yksityiskohdat ovat yksinkertaisia. Esimerkiksi ikkunat ja ovet ovat usein pienempiä kuin nykytaloissa, ja koristeelliset yksityiskohdat ovat vähäisiä.

Usein talon rakentaminen oli myös osittain talkootyönä, jolloin monet yksityiskohdat ovat uniikkeja ja talot voivat poiketa toisistaan.

Rintamamiestalot ovat  usein pohjaltaan nelikulmaisia ja profiililtaan korkeita (kaksikerroksisia). Ulkoverhoilun ratkaisuna on usein pystylautaverhoilu. Rintamamiestaloissa on usein myös korkea sokkeli.

 

Rintamamiestalo talvella

Miten välttää ulkoverhousremontti ja ulkoverhouksen uusiminen?

Rintamamiestalojen ulkoverhousremontti – ja koko ulkoverhouksen uusiminen – tulee aika varmasti eteen varsinkin jossain kohdin, jos talossa asuu pitkään tai talo on alkuperäiskunnossa.

Ulkoverhousremontti on melko iso projekti, joten sitä kannattaa välttää, jos vaan mahdollista.

Ulkoverhousremonttia tuskin voi siis kokonaan välttää, mutta tässä 5 vinkkiä, joilla pidennät kotisi ulkoverhouksen käyttöikää:

 1. Huolla ulkoverhous säännöllisesti

  • Tarkista rintamamiestalosi ulkoverhouksen kunto vuosittain. Etsi ja korjaa mahdolliset vauriot: halkeamat, lahokohdat tai maalipinnan kulumiset.

 2. Huoltomaalaus 10-15 vuoden välein

  • Maali suojaa ulkoverhousta, jota auringon UV-säteily, ankara sade ja lumimyräkät kuluttavat. Maalipinta kuluu loppuun noin 10-15 vuodessa.

 3. Tee huoltomaalaus oikeilla aineilla

  • Maalaa rintamamiestalosi asianmukaisella maalilla, joka on suunniteltu kestämään ulkoisia sääolosuhteita. Varma valinta on maalata ulkoseinä samanlaisella maalilla kuin verhouksen vanha maali.

 4. Estä kosteuden kertyminen ulkoverhoukseen

  • Tarkista, että sadevesijärjestelmä on kunnossa ja että vesikourut ovat puhtaat ja toimivat – putsaa ja tarkista joka vuosi. Varmista myös, että talon ympärillä olevat maat ovat kaltevilla ja poistavat veden pois talon perustuksista.

 5. Pidä kasvit poissa talon seinistä

  • Vältä kasvien istuttamista talon seinien lähelle, sillä ne voivat aiheuttaa kosteutta ja jopa vaurioittaa talon ulkoverhousta.

 

Miksi rintamamiestalon ulkoverhous voidaan joutua uusimaan?

Rintamamiestalon ulkoverhousta voidaan joutua uusimaan monenlaisesta eri syystä.

Yleisin syy lienee se, että ulkoverhous on päässyt jo niin huonoon kuntoon, ettei sitä voida enää huoltamalla (uusimalla maalipinta) saattamaan tarvittavalle tasolle. Kun ulkoverhous on päässyt huonoon kuntoon, voi vesi ja kosteus päästä sen läpi rakenteisiin, jolloin rakennus altistuu vakavammille kosteus-, home ja lahovaurioille.

Toinen syy ulkoverhouksen uusimiseen voi olla seinän puutteet eristykseen tai tuuletukseen liittyen. Puutteellinen eristys vaikuttaa etupäässä asuinmukavuuteen sekä energiankulkutukseen. Jos seinien tuuletus on puutteellista, eikä seinä ”hengitä”, altistuvat rakenteet jälleen kosteus-, home ja lahovaurioille.

Syy ulkoverhouksen uusimiselle voi olla myös esteettinen. Aika-ajoin moni meistä kaipaa uutta väriä, tyyliä tai materiaalia kodin ulkoseiniin.

Muita syitä ulkoverhouksen uusimiseen voivat olla esimerkiksi mahdollisista asbestia sisältävistä materiaaleista eroon pääseminen tai home- tai kosteusvauriot, jotka aiheuttavat riskejä asumisterveydelle.

 

Talon maalauksen hinta - mitä maalaus maksaa?

Rintamamiestalon ulkoverhouksen uusimisen hinta

Ulkoverhouksen uusiminen tai ulkoverhousremontti maksaa tutkimuksemme mukaan noin 9 000-15 0000 euroa. Hinta vaihtelee kuitenkin paljon ja ulkoverhouksen uusimisen hintaan vaikuttaa muun muassa:

 • käytetyt materiaalit

 • talon koko

 • talon kunto

 • talon sijainti

 • talon ympäristön haasteellisuus

Tarkka ulkoverhouksen uusimisen hinta selviää vain arvioituttamalla ja kilpailuttamalla remontin hinta muutamalla alan toimijalla – hintahaitari voi nimittäi olla suuri. Esimerkiksi eristeiden, rungon ja alajuoksujen kunto vaikuttaa suuresti remontin hintaan.

Tutkimme kuitenkin muutaman remonttisivuston keskihintoja, jotka antavat hyvää suuntaa siihen, mitä rintamamiestalon ulkoverhouksen remontointi voisi maksaa:

Rakentaja.fi arvioi, että rintamamiestalon ulkoverhousremontti 150 neliöiseen taloon maksaa noin 10 000 €. Tämä sisältää vanhan lautaverhouksen purun,  uuden asennuksen sekä maalauksen. Mahdollinen lisäeristys maksaa noin 4000-6000 €. Lue lisää täältä.

Urakkamaailma ilmoittaa julkisivun huollon neliöhinnaksi puuverhoilluissa kohteissa 43 €/m2. Jos kiinteistön pinta-ala on noin 150 m2, on sen maalattavan seinäpinnan pinta-ala arviolta noin 200 m2. Näin ulkoverhousremontille tulisi hintaa noin 8600 €. Urakkamaailman hintahaarukka on kuitekin laaja, eikä se erikseen erottele, mitä toimenpiteitä hinta sisältää. Lisää tietoa löydät täältä.

Kodinplazan keskiarvo ulkoverhousremontille on 14 469 – tämä koskee kuitenkin kaikki ulkoverhousremontteja. Palvelusta voi kuitenkin tutkia viimeisimpiä tarjouspyyntöjä, jotka puisten omakotialojen osalta sijoittuvat suurinpiirtein tuohon arvioon. Lue lisää tästä linkistä.

Iltalehden muutaman vuoden takaisessa jutussa laskettiin rintamamiestalon julkisivuremontin hinnaksi noin 9000-11000 euroa. Lue juttu täältä.

 

Säännöllinen maalaus ja huolto auttaa pitämään rintamiestalon ulkoverhouksen kunnossa

Rintamamiestalon maalaus

Talon ulkoseinien säännöllinen maalaaminen on erittäin tärkeää, jotta talon ulkoverhous pysyy kunnossa ja suojaa kotia. Säännöllinen maalaus ja huolto on järkevää muun muassa:

 1. Maalipinta suojaa kosteudelta, homeelta ja lahovaurioilta

 2. Kunnossa oleva ulkoverhous parantaa energiatehokkuutta

 3. Estää hyönteisten ja tuholaisten pesiytymistä

 4. Parantaa talon ulkonäköä ja arvoa

Ennen maalaamista on tärkeää tarkastaa sen kunto huolellisesti. Tämä auttaa tunnistamaan mahdolliset ongelmat ja varmistamaan, että uusi maali tarttuu hyvin ja kestää pitkään.

 

Vinkit ulkoverhouksen tarkastukseen ennen maalausta:

 1. Puhdista ulkoverhous liasta, pölystä ja muista epäpuhtauksista, jotta havaitset mahdolliset vauriot ja puutteet paremmin.

 2. Tarkista koko ulkoverhous – ovatko laudat ehjiä, näkyykö halkeamia, koloja ja muita vaurioita?

 3. Tarkista, että räystäät toimivat ja sadevesi ohjautuu pois talosta.

 4. Tarkista, että ikkunoidn ja ovien karmit ovat ehjät ja tiiviit.

 5. Tarkista, että ulkoverhouksessa ei ole home- tai lahovaurioita, jotka tulee korjata ennen maalausta.

 6. Tarkista vanha maalipinta ja poista halkeillut tai lohkeillut maali

 

Rintamamiestalon ulkoverhous ennen ja jälkeen talon maalauksen

Rintamamiestalon väri – maalarimestariemme vinkit

Rintamamiestalojen väritys on usein melko hillittyä ja maanläheistä. Värin valintaan ei tietenkään ole mitään yhtä ja oikeaa tapaa, vaan väriin vaikuttavat muun muassa:

 • talon tyyli

 • ympäristö

 • omat mieltymykset

Erillisillä värivalinnoilla vanhasta talosta saa halutessa niin uutuuttaan kiiltävän modernin tai perinteikkäämmän ilmeen.

Sävyn vaihtaminen on helppo, jos rintamamiestalolle haluaa loihtia aivan uutta ilmettä ja henkeä. 

Jos väriä on vaikea valinta, löydät alta LummeCO:n maalarien vinkit, mistä voit lähteä liikkeelle.

 

LummeCo:n maalarien vinkit värin valintaan

Perinteiset värit kunniaan

Rintamamiestaloihin sopivat hyvin perinteiset ja maanläheiset värit kuten tumman- tai vaaleanruskea, punainen, harmaa, vihreä tai beige. Nämä värit ovat harmonisia ja sulautuvat hyvin luontoon.

Tarkkaile ympäristöä

Huomioi talon ympäristö ja valitse värit, jotka sopivat ympäristöön ja maisemaan. Esimerkiksi metsäisellä alueella taloon sopivat hyvin maanläheiset värit, kun taas merenrannalla taloon voi valita hieman raikkaampia ja kirkkaampia värejä.

Kontrastit tuovat ytyä

Jos haluat hieman enemmän särmää ja kontrastia talosi ulkonäköön, voit valita esimerkiksi valkoisia tai vaaleita yksityiskohtia, kuten ikkunan- tai ovikarmeja. Tällöin on kuitenkin hyvä varmistaa, että kontrasti ei ole liian suuri eikä häiritse talon harmoniaa.

Värikartta ohjaa perille

Monet maalivalmistajat tarjoavat värikarttoja, joista voi löytää inspiraatiota ja sopivia värejä rintamamiestalon maalaamiseen. On hyvä huomioida, että ulkoverhouksen ja katon värien tulisi sopia yhteen, jotta lopputulos on harmoninen.

Muista käytäntö ennen kaikkea muuta

Valitse kestävä ja laadukas maali, joka suojaa taloa säältä ja kestää aikaa. Tarkista myös, että valitsemasi väri sopii talon materiaaliin ja tyyliin.

 

Rintamamiestalon seinä ennen ja jälkeen maalauksen

Mikä maali rintamamiestalon seinään?

Kun kodin ulkoseinän väri on valittu, on hyvä miettiä, millasella maalilla seinän voi maalata.

Hyvä ohjesääntö on, että seinä kannattaa maalata samalla maalilla, mitä vanhakin maali on. Tämä pätee siis remonttikohteessa.

Uudiskohteessa valinta on vapaampi – pääasia, että käytät talon ulkoseinään tarkoitettua maalia.

 

Valitse maali ulkoseinän vanhan maalipinnan päälle näin:

 • Vanha maalipinta on  maalattu vesiohenteisella maalilla

  • Maalaa rintamamiestalo vesiohenteisella maalilla

 • Vanha maalipinta on maalattu öljypohjaisella maalilla

  • Maalaa rintamamiestalo öljymaalilla tai akryylimaalilla

 • Vanha maalipinta on maalattu punamultamaalilla

  • Maalaa rintamamiestalo punamultamaalilla tai muulla keittomaalilla

 

Kiinnostaako rintamamiestalon maalaus?

Tarvitseeko kotisi maalausta? Ota yhteyttä, niin sovitaan aika, jolloin tulemme tarkistamaan rintamamiestalosi ulkoverhouksen. Samalla teemme myös kiinteähintaisen tarjouksen urakasta.

Maalausurakan yhteydessä tarkistamme aina myös ulkoverhouksen kunnon, jolloin mahdolliset korjaustarpeet tulevat esiin ja niihin voidaan tarttua. Autamme miellellämme. Ota yhteyttä tästä.

Voit laskea rintamamiestalosi maalauksen hinnan helposti hintalaskurillamme täällä.

 

Kaikki kuvat LummeCo ellei toisin mainita.

Rintamamiestalo talvella, Ninara: https://www.flickr.com/photos/ninara/50882002026

Kuva rintamamiestalon ulkoverhouksesta, Tiina Sonkkila: https://www.flickr.com/photos/dadaa/35137459690

6-min-819x1024

Arvi Lumme