Asiakastyytyväisyytemme on remonttialan parhaimmistoa - NPS-lukumme on 87/100, remonttialan keskiarvon ollessa 49!

LogoMusta

Punamultamaali – mitä se on ja miten sitä käytetään?

Mistä punamultamaalia saadaan? Miten tunnistat punamultamaalin? Mitä sillä voi maalata? Onko punamulta hyvä vaihtoehto moderneille maaleille? Lue kattava oppaamme.

Punamultamaali tuo heti mieleen perinteisen maalaismaiseman sekä punaiseksi maalatut vanhat talot, navetat, aitat, kirkot ja kartanot. Punamultamaalia onkin keitetty ja käytetty jo satojen vuosien ajan ja sen juuret löytyvät 1700-luvulta Ruotsista.

Punamultamaalia käytetään kuitenkin yhä – lähinnä vanhoissa taloissa, mutta jonkin verran myös uudistuotannossa.

Kokosimme tähän artikkeliin tiiviin tietopaketin punamultamaalista. Lue alta lisää seuraavista aiheista:

 • Mitä on punamulta ja punamultamaali?
 • Millaisiin kohteisiin punamultamaali sopii?
 • Milloin punamulta kannattaa uudelleen maalata?
 • Mistä tunnistaa punamultamaalin seinästä?
 • Millä maalilla voi maalata punamultamaalin päälle?
 • Voiko punamultaa maalata ruiskulla?
 • Hankinta: keitä itse tai osta kaupasta
 • Punamulta vai moderni maali?

 

Mitä on punamulta?

Punamultamaalia on siis käytetty talojen maalaamisessa satojen vuosien ajan. Punamultamaali antaa seinille punaista väriä ja suojaa niitä sääolosuhteilta. Punamultaa on käytetty myös jo esihistoriallisella ajalla muun muassa kalliomaalauksissa.

Punamulta on rautapitoisesta savimaasta saatavaa maaväripigmenttiä, josta voidaan keittämällä valmistaa punamultamaalia. Punamultamaali koostuu punamullan lisäksi:

 • vedestä,
 • rautasulfaatista sekä
 • hienoista ruisjauhoista.

Lisäksi voidaan käyttää vernissaa ja suolaa. Suola pidentää maalin käyttöaikaa ja vernissa auttaa maalia tarttumaan paremmin.

Punamultamaali on keittomaalia ja täysin hengittävää, eli sen läpi puu kastuu ja kuivuu.

 

Millaisiin kohteisiin punamultamaali sopii?

Punamultamaalia käytetään yleisesti vanhoissa rakennuksissa, mutta mikään ei estä käyttämästä sitä myös uudessa talossa.

Punamultamaali sopii:

 • hirsiin tai
 • karkeapintaisiin lautoihin

Punamullalla maalattavien pintojen tulee olla myös:

 • maalaamattomia tai
 • aiemmin punamultamaalilla käsiteltyjä (huoltomaalaus)

 

Punamultamaali - mitä se on ja miten sitä käytetään?

 

Milloin punamulta kannattaa uudelleen maalata?

Punamultamaali vanhenee kauniisti ja arvokkaasti. Keittomaalien huoltomaalaus kannattaa tehdä noin 10-15 vuoden välein.

Vaaleissa keittomaaleissa (joissa sidosaineena on vehnäjauho) huoltomaalausväli on juurikin edellä mainittu 10-15 vuotta, mutta punamultamaalien kohdalla (jossa sidosaineena ruisjauho) maali saattaa kestää jopa kymmeniä vuosia hyvänä. Huoltomaalausväliin ja maalin kestävyyteen vaikuttaa juuri sidosaineen materiaali.

Huoltomaalaus kannattaa suorittaa viimeistään, kun talon maalipinta alkaa näyttää kuluneelta. Uudelleen maalaus suojaa seinää mm. UV-säteilyltä, lialta ja lahovaurioilta, jotka vahingoittavat seinää.

 

Mistä tunnistaa punamultamaalin seinästä?

Taloa maalatessa on aina ensin selvitettävä, millaisella maalilla talo on aikaisemmin maalattu. Vääränlainen maali ei kestä vanhan pinnan päällä hyvin.

Punamultamaalin tunnistaa muun muassa siitä, että maalattu puupinta on karkea. Seinää hangatessa siitä voi irrota sormiin punaista pigmenttiä. Punamultamaalilla maalattu seinä myös tummuu sateessa, sillä punamultamaalin pinnalle ei sen kuivuessa synny kastumista estävää kalvoa.

Vanhan öljymaalin tunnistaa kalkkiutuvasta ja halkeilevasta maalipinnasta.

Vesiohenteisella maalilla maalatun talon seinän tunnistaa puolestaan vanhan maalin hilseilystä tai maalin irtoilusta suurina lastuina.

 

Millä maalilla voi maalata punamultamaalin päälle?

Punamultamaalilla maalattu pinta on siitä hankala maalattava, että sen päälle ei voi maalata millä tahansa maalilla. Huoltomaalaus suositellaankin yleensä tehtäväksi saman tyyppisellä maalilla kuin aikaisempi maalaus.

Punamultamaalin päälle voi maalata pääsääntöisesti vain punamultamaalilla tai vastaavalla keittomaalilla. Nykyään keittomaaleja on saatavilla tutun punaisen lisäksi myös mm. keltaisena, vihreänä, harmaana tai ruskeana.

Toki on tapauksia, jossa punamullalla maalattu seinä on käsitelty jollain erityyppisellä maalilla. Onnistuminen ei kuitenkaan tällöin ole varmaa. Suosittelemmekin siis maalaamaan punamultamaalin päälle samanlaisella keittomaalilla.

Maalaa vanhan maalipinnan päälle seuraavasti:

 • Pinta on maalattu punamultamaalilla
  • Maalaa uusi pinta punamultamaalilla tai muulla keittomaalilla
 • Pinta on maalattu vesiohenteisella maalilla
  • Maalaa uusi pinta vesiohenteisella maalilla
 • Pinta on maalattu öljypohjaisella maalilla
  • Maalaa uusi pinta öljymaalilla tai akryylimaalilla

 

Voiko punamultaa maalata ruiskulla?

Punamultaa voi maalata ruiskulla. Varsinkin huoltomaalatessa ruiskumaalaus on punamullalle hyvä vaihtoehto. Ruiskumaalaus on myös nopeampaa ja halvempaa kuin punamullan levittäminen pensselillä.

Ruiskumaalausta miettiessä on aina hyvä muistaa, että pensselillä maalatessa maalille saadaan kuitenkin paras tartunta. Varsinkin uusia pintoja maalatessa kannattaa suosia pensseliä. Näin uudelle seinälle saadaan paras mahdollinen maali, joka kestää aikaa hyvin.

Huoltomaalauksessa ruiskumaalaus toimii hyvin. Tällöin kannattaa muistaa suojata suojattavat pinnat erityisen hyvin. Ruiskumaalaus soveltuu varsinkin pinnoille, jotka ovat vielä kohtalaisen hyvässä kunnossa.

 

Punamultamaali - Kapteenin talo Varjakka Oulu

 

Hankinta: keitä itse tai osta kaupasta

Punamultamaali on keittomaali, eli sitä voi keittää myös itse. Itse tekemällä pääsee tietysti myös kaikkein halmivimmalla. Punamultamaalin keittäminen vaatii kuitenkin hieman osaamista, hyvät olosuhteet keittämiseen sekä melko paljon aikaa, eli noin 4-5 tuntia

Tarkan reseptin ja ohjeet punamultamaalin keittämiseen löydät Museoviraston Keittomaali-korjauskortista täältä. Voit jo ennakkoon hankkia tarvittavat aineet.

Tällä reseptillä syntyy 200 litraa punamultamaalia:

 • vettä 150 l
 • rautasulfaattia 6 kg
 • hienoja ruisjauhoja 12 kg
 • punamultaa 25 kg
 • (vernissaa 5 l)
 • (suolaa 200 g)

Jos et itse halua ryhtyä keittopuuhaan, saa punamultamaalia myös maalikaupoista. Punamultamaalia valmistavat muun muassa: Tikkurila, Uula sekä Virtasen. Punamultamaalin hinta vaihtelee noin 3,5-8 € litra. Kymmenen litran punamultamaalipönttö maksaa siis noin 35-80 €.

 

Punamulta vai moderni maali?

Kannattaako taloon valita punamultamaali vai jokin modernimpi vaihtoehto?

Punamultamaali on hyvä valinta, jos talosi on jo ennestään maalattu punamultamaalilla. Myös jos kyseessä on uusi talo ja haluat taloosi vanhaa henkeä, voi punamultamaali olla hyvä ja tyylikäs ratkaisu.

Jos taas talosi vanha maalipinta on uudempi maali, kuten vesiohenteinen tai öljymaali, ei punamultamaali ole mahdollinen vaihtoehto, kuten edelläkin kerroimme.

Ulkomaalit ja niiden ominaisuudet ovat myös kehittyneet paljon vuosikymmenten kuluessa. Uusien talojen kohdalla modernit maalit kestävät kovempaa kulutusta ja antavat kodille paremman suojan, jonka vuoksi suosittelemme niitä uudiskohteen ulkomaaliksi.

 

Kiinnostuitko?

Jos talosi kaipaa uutta maalipintaa, niin me LummeCo:ssa autamme mielellämme.

Laske talosi maalaukselle hinta laskurillamme tai pyydä tarjous tästä linkistä!

 

ARTIKKELIN KUVAT:
-Meänmaan luukku, Norrbotten. Lähde: Wikimedia
-Kapteenin talo, Varjakka, Oulu. Lähde: Wikimedia

6-min-819x1024

Arvi Lumme