Näin maalaat julkisivusi itse

Maalausprojekti edessä? Julkisivun maalaus voi kuulostaa hankalalta ja sekavalta prosessilta, mutta tämän artikkelin kautta opit tekemään sen kokonaan itse!

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 Suomessa oli 1 163 000 erillistä pientaloa (käytännössä tämä on omakotitalojen ja loma-asuntojen summa).

Niistä valtava osuus on puutaloja, jotka halutaan säilyttää arvokkaana ja asumiskelpoisena vielä vuosikymmeniä.

Tiedetään, että nykymaalit antavat verhousmateriaalille suojan 10-20 vuodeksi, jonka jälkeen pinta täytyy maalata uudelleen.

Tässä tekstissä käydään läpi sitä, miten talomaali tulisi valita ja julkisivun maalaus toteuttaa, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen ja maalipinta kestäisi vähintään talomaalin valmistajan suositteleman huoltomaalausvälin. 

Puuverhoillun julkisivun maalaus on lopulta varsin suoraviivainen prosessi, kun suorittaa oikeat työvaiheet oikeilla työmenetelmillä.

Oikeaoppisesti tehdyt työvaiheet alkaen pohjatöistä ovat edellytys sille, että maalipinta kiinnittyy kunnolla ja pysyy lujasti seinässä kiinni vielä 10 vuodenkin päästä. 

Pohjatyöt

Julkisivun maalaus aloitetaan aina pohjatöillä.

Kunnolliset pohjatyöt ovat tärkein yksittäinen toimenpide, jolla varmistetaan kaunis ja kestävä lopputulos.

Pohjatöistä ensimmäinen on homepesu.

Homepesun tavoitteena on puhdistaa maalattava pinta irtoliasta, pölystä, kasvustosta ja homeesta.

Riippuen rakennuksen likaisuudesta ja homeen kiinnittymisestä voidaan homepesu suorittaa joko ilman vettä tai veden kanssa.

Ilman vettä suoritettava kuivahomepesu tarkoittaa sitä, että maalattavat pinnat puhdistetaan harjaamalla irtolika pois, jonka jälkeen pintaan levitetään mikrobit ja itiöt tappava homepesuaine.

Märkähomepesu tarkoittaa taas sitä, että maalattavat pinnat kastellaan ja märkään pintaan suihkutetaan homepesuaine.

Tämän jälkeen pinnat puhdistetaan veden ja homepesuaineen seoksella pesuharjaa käyttäen. 

Toisena pohjatyövaiheena on heikosti kiinni olevan ja hilseilleen maalin poisto.

Tämä työvaihe on koko maalausprosessin tärkein ja valitettavasti myös työläin, miksi se jää monelta usein tekemättä huolellisesti.

Mikäli hilseilleen maalin kaapimisen tekee huolimattomasti, ei uusi maali tule pysymään seinässä kauaa.

Hilseillyt maali poistetaan siis mekaanisesti käyttäen maalikaavinta.

Sopivaa voimaa käyttäen heikosti kiinni oleva maali lähtee seinästä irti maalikaapimen metalliterän vahingoittamatta verhousmateriaalia. 

Viimeisenä pohjatyövaiheena ovat mahdolliset korjaukset ja kittaukset verhouslautoihin, jotka ovat lähteneet esimerkiksi alareunasta rakoilemaan kosteuden imeytymisen vuoksi.

Myös ulostulleet naulat hakataan takaisin sisään ja uusia lisätään tarvittaessa.

Mikäli yksittäiset laudat ovat päässeet jo niin huonoon kuntoon, että niitä ei enää maalilla saada korjattua, vaihdetaan ne myös tässä vaiheessa. 

Maalin valinta ja pohjamaalaus

Pohjatöiden jälkeen siirrytään maalausvaiheeseen.

Talomaalin valinta on lopputuloksen kannalta erittäin merkittävä ja aiheuttaa siksi usein kysymysmerkkejä ja epävarmuutta.

Maaleja on markkinoilla tällä hetkellä enemmän kuin koskaan ennen ja siksi on ymmärrettävää, että on erittäin vaikeaa itse arvioida, mikä maali sopii omaan kotiin parhaiten.

Maalin valinnassa kannattaa usein viimeistään kääntyä ammattilaisen puoleen.

Karkeasti jaoteltuna maali kannattaa valita seuraavien tekijöiden perusteella:

1.  Maalityyppi

Lähtökohtaisesti nykyteknologialla kehitetyt ja valmistetut akrylaattipohjaiset vesiohenteiset maalit ovat parempia kuin alkydiöljymaalit.

Uusien EU-direktiivien myötä esimerkiksi homesuoja-aineet ovat kiellettyjä uusista öljymaaleista ja siksi niiden homesuojaominaisuudet ja huoltoon liittyvät ominaisuudet ovat heikompia kuin vastaavilla vesiohenteisilla maaleilla.

Öljymaalin laattamainen kiderakenne aiheuttaa myös sen, että se ei hengitä ensimmäisen kahden vuoden aikana juuri yhtään. Vesiohenteinen maali ”raemaisen” ja elastisen kiderakenteensa ansiosta hengittää taas koko elinkaarensa ajan.

Vesiohenteiset maalit eivät myöskään muodosta pintaan liitua, kun taas öljymaaleissa liituuntuminen alkaa noin kahden vuoden kuluttua maalauksesta sideaineiden noustessa pintaan auringon UV-säteilyn hajottavasta vaikutuksesta. 

2. Verhousrakenne

Mikäli rakennus on maalattu 1990-luvun jälkeen ja verhousrakenne on toteutettu siten, että verhouslaudan takana on ns. tuuletusrako, kannattaa maaliksi valita paksu ja peittävä talomaali.

Tällöin saavutetaan pisin mahdollinen huoltomaalausväli. 

3. Hengittämätön rakenne

Mikäli kyseessä on esimerkiksi vanha rintamamiestalo, jossa nykyaikaista tuulettuvaa verhousrakennetta ei ole, on maaliksi valittava erittäin hengittävä ja ohuempi peittosuojamaali.

Tällöin maalin avulla varmistetaan se, että rakenne hengittää ja verhousmateriaali ja rakenteet pääsevät ”tuulettumaan”. 

Kun talomaali on valittu ja pohjatyöt tehty huolellisesti, seinällä näkyy todennäköisesti siellä täällä paljaita puupintoja hilseilleen maalin poiston jäljiltä.

Seuraavana työvaiheena onkin paljaiden puupintojen pohjamaalaus.

Paljaat puupinnat pohjamaalataan, sillä paljas puu imee itseensä hieman maalia ja lopullisesta pinnasta halutaan mahdollisimman kestävä ja tasaisen kaunis.

Mikäli tämän työvaiheen jättää välistä, lopullisesta pinnasta tulee epätasainen ja laikukas. 

Maalausvaihe

Lopulta päästään itse talon maalaukseen.

Maalausvaiheessa tärkeää on aikatauluttaa työ niin, että maalauksen saisi toteutettua ainakin kokonainen seinä kerralla ja mahdollisimman nopeasti.

Tämä siksi, että pinnasta tulisi mahdollisimman tasainen eikä kuivuminen aiheuttaisi ikävän näköisiä rajoja seinään.

Myös säät on erittäin tärkeää ottaa huomioon: optimaali maalauslämpötila on +5-25 asteen välillä ja kelinä mieluiten puolipilvinen.

Suorassa auringonpaisteessa ei kannata maalata, sillä maali kuivuu auringon polteessa liian nopeasti ja seinästä tulee epätasaisen laikukas.

Myöskään sateella ei tietenkään voi maalata. 

Julkisivun maalaus on tärkeää toteuttaa käyttäen laadukkaita välineitä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Esimerkiksi hieman kalliimmat pensselit maksavat kyllä itsensä takaisin lopputuloksen laadussa.

Työturvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää käyttää työturvallisuusmääräysten mukaisia alumiinitelineitä tai henkilönostinta.

Omaa terveyttä tai jopa henkeä ei kannata lähteä uhkaamaan monien metrien korkeudessa huterien itserakennettujen telineiden kanssa. 

Itse maalaamisessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota riittävään maalin määrään.

Erittäin yleistä on, että maalia käytetään liian vähän maalin valumista peläten.

Pitkäkestoisen ja kauniin pinnan saavuttamiseksi oikean maalimäärän käyttö on kuitenkin ratkaisevaa.

Tarkkuutta vaativissa rajauksissa kannattaa hyödyntää erilaisia apuvälineitä kuten rajauslastaa tai teräväreunaista listaa. 

Maalaus itsessään ei ole monimutkaista hommaa, mutta tehokkuus, tarkkuus ja toiminnan selkeys ovat tekijöitä, jotka kehittyvät maalauskokemuksen myötä – ja nämä tekijät ovatkin keskeisessä roolissa erinomaisen lopputuloksen saavuttamisessa. 

Yhteenvetona:

Kuten aiemmin totesimme, maalaus on lopulta melko suoraviivainen prosessi, kunhan tietää, mitä pitää tehdä ja millä tavoin.

Lopputulokseen vaikuttavat ratkaisevasti kunnolliset pohjatyöt, oikein valittu talomaali sekä tehokkaasti ja huolellisesti suoritettu maalausvaihe. 

Vaikka maalaus mukavaa hommaa onkin, mutta jos kesälle tuntuu löytyvän jokin muu mukava lomasuunnitelma, olkaa rohkeasti yhteydessä meihin – hoidamme kotinne maalauksen reilulla hinnalla ja varmasti huippulaadulla!

Lue lisää: lummeco.fi

Tutki maaleja: tikkurila.fi