Milloin talo pitää maalata? Katso 5 kohdan lista

Keltainen talo on hilseillyt ja pitää maalata

”Milloin talo pitää maalata? Eipä nuo julkisivut nyt vielä niin rapistuneelta näytä, mutta uutta maaliahan ne jossain vaiheessa kaipaisivat. Selviäisiköhän nykyisellä maalipinnalla vielä vuoden? Julkisivun maalaus on hikistä hommaa eikä sitä joka vuosi jaksaisi tehdä…”

Eikä tarvitsekaan. On olemassa huoltovälisuosituksia, jotka helpottavat julkisivun maalausta suunnittelevia tekemään itse järkevän ja taloudellisen päätöksen maalausajankohdasta. Normaali huoltoväli talon seinäpinnoilla on 10-15 vuotta, mutta lopulta jokaisen talon maalipinnat ovat yksilöllisiä. Osa seinistä voi esimerkiksi olla huonokuntoisempia kuin toiset ja joskus taas asiantuntijoidenkin ohjeet ovat niin epäselviä, että tavallinen talonomistaja ei enää osaa itse arvioida, milloin talon julkisivujen maalaus olisi oikeasti järkevää ja tarpeellista.

Talo täytyy maalata – mutta milloin?

”Milloin talo pitää maalata” on siis erittäin hyvä kysymys, joka kertoo talonomistajan olevan kiinnostunut arvokkaan omaisuutensa kunnosta ja sen arvon säilyttämisestä.

On olemassa kymmeniä merkkejä, jotka kertovat maalaustarpeesta. Näitä kaikkia ei pysty tunnistamaan kuin ammattilainen, mutta tässä blogissa kerromme 5 selvää syytä aloittaa talon seinämaalaus. Jos olet kiinnostunut kattohuoltoon liittyvistä kysymyksistä, lue blogimme katon maalauksesta.

Talo pitää maalata yleensä huoltovälin umpeutuessa

Lyhyt vastaus kysymykseen kuuluu, että talo kannattaa maalata, mikäli edellisestä maalauskerrasta on yli 15 vuotta ja maalipinnat selkeästi vaurioituneet. Maalaamalla ennakoivasti vältyt kalliimmilta julkisivuremonteilta sekä kasvatat talosi arvoa ja kestokykyä sääilmiöitä vastaan. Tässä ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä kuten mainittua, jokainen talo on yksilöllinen ja vaatii huolellisen tutkimuksen ennen tuomiota.

1. Haalistunut maalipinta

Haalistunut maalipinta on merkki siitä, että maalikerros on menettänyt pigmenttiään sekä suojaavia ominaisuuksiaan. Yleensä seinät ovat haalistuneet tasaisesti pois lukien etelänpuoleinen pääty, joka on muita haalistuneempi.

Haalistunut väri johtuu auringon UV-säteilystä, joka vaurioittaa jatkuvasti maalikerrosta. Haalistuneen maalin pinnalla saattaa myös näkyä tummia homepilkkuja, jotka kertovat huollon tarpeesta.

Punainen talo haalistunut
Uusi maalikerros tekee haalistuneelle pinnalle hyvää…
Punainen talo maalattu
…ja saa vanhankin nuortumaan silmissä!

2. Halkeileva tai hilseilevä maalipinta

Halkeamat ja hilseily maalipinnassa kertovat maalipinnan tasaisen suojan rikkoutumisesta. Maalipinta kuluu ajan myötä ja hilseilyn alta paljastuva puujulkisivu kärsii selvästi nopeammin sääilmiöistä ilman maalipinnan suojaa. 

Hilseilevistä kohdista kannattaa katsoa myös alla pilkottavan puujulkisivun väriä: Puuta ei kannata päästää harmaantumaan, sillä se heikentää maalin tarttuvuutta. Tässäkin mielessä ennakoiva talonhuoltaja säästää sekä saa samalla rahalla kestävämmän lopputuloksen. 

Ammattilaisilla on kuitenkin välineet joka tilanteeseen, joten älä epäröi pyytää meiltä apua tilanteen arvioimiseksi ja ratkaisemiseksi!

3. Haluat tuoreen ja nykyaikaiseen lookin talolle

Talo ei maalattu
Talo maalattu

Onko talosi tylsän värinen ja kaipaisit vaihtelua? Monet asiakkaistamme päätyvät tilaamaan meiltä ulkomaalauksen paitsi huoltoa ajatellen, myös talon ulkoasun kaunistamisen vuoksi. 

Trendikkäitä värejä ulkoseiniin ovat muun muassa keltainen sekä grafiitinharmaa. Katso, löydätkö sinun talon tyyliin sopivan ulkovärin esimerkiksi Teknoksen värikartasta:

Tutustu Teknoksen ulkoväreihin

4. Haluat kasvattaa talon arvoa

Olitpa sitten myymässä taloasi tai vuokraamassa sitä, talon ulkomaalaus nostaa kiistatta kiinteistösi arvoa. Uusi ja kestävä maalipinta tuo turvallisuuden tunnetta asukkaille ja tämän lisäksi se miellyttää silmää. Lisäksi ennakoivalla huoltamisella säästää tuhansia euroja, kun vältytään kalliimmilta ulkoverhousremonteilta. Maalaus on siis sijoitus, ei kulu. 

Maalari maalaa taloa

5. Haluat huoltaa ennakoivasti ja edullisesti

Kuten edellä jo mainittu, säännöllinen ja ennakoiva maalaus on järkevä päätös. Maalaamalla tai maalauttamalla talosi saat varmuudella ainakin 10 vuotta lisää suojaa ja turvaa talosi arvokkaalle puujulkisivulle. Varsinkin isot urakat on helppo lykätä “sitten joskus kun on pakko” -ajattelulla hamaan tulevaisuuteen ja maalaus ei todellisuudessa ole päivästä tai kahdesta kiinni. Ei sinunkaan talosi romahda, ellet maalaa sitä tulevana kesänä. 

Yksi asia on kuitenkin varmaa: Pitämällä yllä hyvää tilannekuvaa talosi kunnosta voit tehdä paljon järkevämpiä päätöksiä ja sitä kautta säästää selvää rahaa. 

Yksi tapa saada hyvä tilannekuva on soittaa ammattilainen tarkistamaan tilanne. Meidät saat ilmaiseksi paikalle tekemään laajamittaisen kuntoarvion. 

Ilmaisella arviokäynnillä teemme talollesi laajamittaisen kuntoarvion sekä sen pohjalta listan suositelluista toimenpiteistä. Saat siis ilmaiseksi ennustuksen talosi tulevaisuudesta. Tämän jälkeen sinulla on helppo päättää, mitä huoltotoimenpiteitä talollesi on järkevää tehdä. 

Saat meidän arviokäynnille puhelinsoitolla tai täyttämällä arviokäynti-lomakkeen. Se ei maksa sinulle mitään, sillä me veloitamme vain maalauksesta!