Katon maalaus

Miksi pelti- tai tiilikatto on korjaustarpeessa?

Katon tehtävä on estää veden pääsy talon sisälle. Tästä syystä se on ankaran kulutuksen alla, jota aiheuttaa muun muassa rankat vesisateet, auringon UV-säteily, homekasvustot ja katolle tippuvat oksat ja muut vierasesineet. Tästä syystä kattoa täytyy huoltaa noin 10-15 vuoden välein.

Tiilikaton pinnoitus

Onko tiilikattosi 10-15 vuotta vanha vai jo enemmän?

Kun uudenkarheat kattotiilet tulevat tehtaalta ulos, ne on kastettu tiilimaalissa. Vuosien saatossa vesipisarat ropisevat tiilikatolle, lumi ja jää raahautuvat tiilten pintaa pitkin ja auringon UV-säteily polttaa kattoa, tiilen pinnoite kuluu ja alta pilkistää paljas betoni. Vesi ei virtaakaan enää rankkasateiden aikana tiiliä pitkin kuin vesi hanhen selästä vaan tiilet imevät veden itseensä ja haihduttavat sen ajan kuluessa ilmaan.

Varsinainen ongelma tulee vastaan etenkin syksyisin ja keväisin kun lämpötilat vaihtelevat nollan molemmin puolin: tiileen imeytynyt vesi jäätyy ja sulaa – tiheissä sykleissä. Teiden routimisilmiön tavoin huokoiset betonitiilet rapautuvat ja niiden rakenne heikkenee nopeasti.

Tiilikaton maalausurakan aluksi kattotiilet pestään huolellisesti. Pesun jälkeen katolle levitetään myrkyllinen kasvustonestoaine, joka tappaa viimeisetkin itiöt ja mikrobikasvuston. 
Tämän jälkeen tiilikatto pinnoitetaan. Ensimmäisellä pinnoituskerralla käytetään n. 10-15% ohennettua maalia, jotta saadaan maali imeytymään syvälle huokoiseen tiileen. Toinen kerta pinnoitetaan ilman ohennusta, jotta saadaan aikaan suojaava ja viimeistelty pinta.

Katon kunnostuksen vaiheet

1. Suojaus

Aluksi suojataan kaikki herkät ja ei-maalattavat pinnat, kuten rännit ja terassit.

2. Rälläköinti

Rälläköimällä teräsharjalaikalla poistetaan kaikki ruostekohdat ja mahdollistetaan puhdas pinta.

4. Panssarimaalaus

Panssarimaalauksella pysäytetään ruostuminen ja vahvistetaan kulunutta pintaa.

5. Lopullinen pinta

Lopuksi pinta maalataan sovittuun tapaan sovituilla maaleilla ja voilà, on kaunis pinta!

Peltikaton maalaus

Peltikatto on kaikista kattotyypeistä huoltovapain eli se kestää jopa 15-20 vuotta ilman suurempia huoltotoimenpiteitä. Peltikaton haalistuminen ja hilseillyt maali kertoo sateen, jään ja auringon UV-säteilyn kuluttavista vaikutuksista ja on tärkeä merkki maalaustarpeesta. Itse peltikatto on tällöin vielä hyväkuntoinen, jolloin peltikaton maalaus on helppo ja edullinen tapa lisätä käyttöikää taas seuraavaksi 15 vuodeksi.

Peltikaton maalausurakassa katto pestään aluksi peltipesuainetta käyttäen. Tämän jälkeen katossa oleva lohkeileva maali ja ruoste rälläköidään teräsharjalaikalla pois, jonka jälkeen ruostekohdat panssarimaalataan. Panssarimaalauksella pysäytetään ruostumisen jatkuminen ja vahvennetaan ruosteen syövyttämä kohta taas kestäväksi. Mikäli peltikatolla on reikiä tai peltien saumakohdissa havaitaan vuotoa, paikataan ne kemiallisella metallilla tai erilaisilla tiivistemassoilla. Lopuksi katto maalataan yhteen tai kahteen kertaan korkeapaineruiskulla riippuen käytettävästä maalista. Vanhasta peltikatosta tulee lähes poikkeuksetta upouuden näköine

Opi lisää kattosi kunnosta lataamalla opas!

Katon kunto -opas saapuu sähköpostiisi 15 minuutin kuluessa.

Esimerkkihintoja tekemistämme kohteista

Ennen Jälkeen

3455€

170m^2
Tiilikaton pinnoitus

Ennen Jälkeen

3500€

150m^2
Tiilikaton pinnoitus

Ennen Jälkeen

3770€

215m^2
Tiilikaton pinnoitus

Ennen Jälkeen

3950€

223m^2
Peltikaton maalaus

Kauttamme myös rahoitus - nopeasti ja helposti!

Olemme tehneet Osuuspankin kanssa rahoitussopimuksen, joka mahdollistaa asiakkaillemme joustavan ja yksilöllisesti räätälöidyn maksuaikataulun. 

Sääolosuhteet

Vesikatto on rakennuksen ulkoisista elementeistä kaikista eniten rasittuva osa, sillä se joutuu kestämään erittäin kovia sääolosuhteita: katon pinta kokee jatkuvaa piiskausta niin lumi- ja vesisateen, auringon valon kuin lämpötilamuutosten muodossa.

Tästä syystä katon kunnossapito on hyvin tärkeää – oli kyse sitten huopa-, pelti- tai tiilikatosta.

Ruoste katolla

Katolta löytyvä ruoste syö peltiä termiitin lailla aiheuttaen sen ohenemista ja jopa reikiä. Tällöin on jo kiire ryhtyä toimenpiteisiin, jotta vakavampien vaurioiden määrä saadaan minimoitua. Pienet reiät sekä vuodot saadaan paikattua maalauksen yhteydessä eli katon vaihtoon ei kannata muutaman reiän ja ruostekohdan takia ryhtyä.

Yleensä peltikatto kannattaa vaihtaa vasta, kun pellin alla oleva katon runkorakenne ja ruoteet ovat vaihdon tarpeessa. Maalauksella hyväkuntoiselle peltikatolle saadaan elinikää vielä seuraavat 15 vuotta.

Tiilikaton peseminen

Tiilikattoa olisi hyvä puhdistaa noin 2-3 vuoden välein sammaleesta ja muusta kasvustosta, sekä samalla levittää kasvunestoainetta. Jos kattoa pesee painepesurilla, on suihkutuspaine- ja kulma säädettävä oikein, jotta vettä ei pääse kattorakenteisiin ja pinnoite ei kulu liian kovan paineen vaikutuksesta.

Mikäli 2-3 vuoden huoltointervallista pitää kiinni, huollettu katto pesee huoltamattoman katon eliniän mennen tullen. Tiilikaton pesu onkin kohtalaisen helppo ja edullinen tapa pitää huolta arvokkaasta tiilikatosta.