Miksi pelti- tai tiilikatto on korjaustarpeessa?

Katon tehtävä on estää veden pääsy talon sisälle. Tästä syystä se on ankaran kulutuksen alla, jota aiheuttaa muun muassa rankat vesisateet, auringon UV-säteily, homekasvustot ja katolle tippuvat oksat ja muut vierasesineet. Tästä syystä kattoa täytyy huoltaa noin 10-15 vuoden välein.

Tiilikaton pinnoitus

Onko tiilikattosi 10-15 vuotta vanha vai jo enemmän?

Tiilikaton maalausurakan aluksi kattotiilet pestään huolellisesti. Pesun jälkeen katolle levitetään myrkyllinen kasvustonestoaine, joka tappaa viimeisetkin itiöt ja mikrobikasvuston.
Tämän jälkeen tiilikatto pinnoitetaan.

Ensimmäisellä pinnoituskerralla käytetään n. 10-15% ohennettua maalia, jotta saadaan maali imeytymään syvälle huokoiseen tiileen. Toinen kerta pinnoitetaan ilman ohennusta, jotta saadaan aikaan suojaava ja viimeistelty pinta.

Tiili halkeilee

Suojakerroksen kadotessa tiileen imeytyvän veden määrä kasvaa. Tämä johtaa tiilien halkeiluun varsinkin kovilla lämpötilavaihteluilla, kuten keväisin ja syksyisin.

Väri on haalistunut

Auringon UV-säteily haalistaa ja hajottaa suojakerroksen rakennetta, jolloin se on alttiimpi kosteudelle ja mekaaniselle kulumiselle.

Betoni pilkottaa

Pahimmassa tapauksessa suojakerros kuluu kokonaan pois, jolloin paljas betonipinta altistuu kosteudelle – on jo kiire!

Näitä merkkejä nähtävillä?

Mikäli kattosi on yli 10 vuotta vanha, tilaa ammattilainen tekemään maksuton kuntoarvio kattosi kunnosta ja varmistu oikeasta toimenpidesuunnasta.

Onko tiilikaton pesu mahdollista?

Tiilikaton pesu on mahdollista, mikäli pinnoite tai itse tiili ei ole kokenut suuria vaurioita. Sammal ja kasvusto saadaan poistettua lähes täysin, joka kasvattaa katon kestoikää huomattavasti.

Sammal ja kasvusto

Kasvuston ja sammaleen poisto pesemällä on suositeltavaa tehdä 2-3 vuoden välein. Samalla kannattaa levittää kasvunestoaineet sekä tarkastaa tiilen pinnoitteen kunto.

Ammattilaisen pesu kannattaa

Tiilikaton pesemisessä täytyy olla tarkkana, jotta ei tahattomasti kuluta pinnoitetta tai suihkuta vettä kattorakenteisiin.
Näistä syistä ammattilaisen käyttö tiilikaton pesussa on suositeltavaa.

Peltikaton maalaus

Onko peltikattosi yli 10 vuotta vanha?

Peltikaton maalausurakassa katto pestään aluksi peltipesuainetta käyttäen.

Tämän jälkeen katossa oleva lohkeileva maali ja ruoste rälläköidään teräsharjalaikalla pois, jonka jälkeen ruostekohdat panssarimaalataan. Panssarimaalauksella pysäytetään ruostumisen jatkuminen ja vahvennetaan ruosteen syövyttämä kohta taas kestäväksi.
Mikäli peltikatolla on reikiä tai peltien saumakohdissa havaitaan vuotoa, paikataan ne kemiallisella metallilla tai erilaisilla tiivistemassoilla.

Lopuksi katto maalataan yhteen tai kahteen kertaan korkeapaineruiskulla riippuen käytettävästä maalista. Vanhasta peltikatosta tulee lähes poikkeuksetta upouuden näköinen.

Maalin hilseily

Hilseillyt maali altistaa pellin suoraan kosteudelle aiheuttaen näin ruosteongelman. Hilseillyt maali tulisi korjata heti, mikäli lisävaurioilta haluaa välttyä.

Värin haalistuminen

Haalistunut väri kertoo auringon UV-säteilyn hajottaneen maalin rakennetta ja kuluttaen sitä molekyylitasolla. Maali on heikompaa kuin alussa, joten pinta kuluu helpommin.

Ruostetta pelleissä

Ruoste kertoo maalipinnan  puhkeamisesta, joka tulisi korjata mitä pikimmiten. Ruostevauriot voidaan korjata, mikäli ne eivät pääse leviämään laajalle.

Näitä merkkejä nähtävillä?

Mikäli kattosi on yli 10 vuotta vanha, tilaa ammattilainen tekemään maksuton kuntoarvio kattosi kunnosta ja varmistu oikeasta toimenpidesuunnasta.

Peltikaton maalauksen vaiheet

Alla näet selkeän kuvasarjan peltikaton maalauksen eri vaiheista – mikäli oma kattosi kaipaa maalia, autamme mielellämme.

1. Suojaus

Aluksi suojataan kaikki herkät ja ei-maalattavat pinnat, kuten rännit ja terassit.

2. Rälläköinti

Rälläköimällä teräsharjalaikalla poistetaan kaikki ruostekohdat ja mahdollistetaan puhdas pinta.

3. Panssarimaalaus

Panssarimaalauksella pysäytetään ruostuminen ja vahvistetaan kulunutta pintaa.

4. Lopullinen pinta

Lopuksi pinta maalataan sovittuun tapaan sovituilla maaleilla ja voilà, on kaunis pinta!

Esimerkkihintoja tekemistämme kohteista

Viereltä löydät esimerkkikohteita ja kyseisten projektien loppuhintoja.

Kyseiset hinnat ovat yksilöllisiä eivätkä koske kaikkia kohteita. Maalauksen hintaan vaikuttaa vahvasti esimerkiksi maalattavan kohteen koko, kunto, ympäröivä maasto ja käytettävät maalit.

Painikkeen takaa löydät hintalaskurin, jolla voit selvittää tarkemman hinnan juuri omaan taloosi – kokeile ihmeessä!

3455€
170m^2 Tiilikaton pinnoitus
3500€
150m^2 Tiilikaton pinnoitus
3770€
215m^2 Tiilikaton pinnoitus
3950€
223m^2 Peltikaton maalaus
Previous
Next

Osallistu 5000€ arvoiseen arvontaan!