Näillä 5 ammattimaalarin vinkillä varmistut kestävästä lopputuloksesta omakotitalon huoltomaalauksessa

Jokainen osaa maalata talon. Toiset tekevät sen vain paremmin kuin toiset. Näillä ammattilaisen 5 vinkillä onnistut maalausprojektissasi!
Maalareitamme maalaamassa

Tuntuuko julkisivun maalaus sinulle sellaiselta talon remonteista, jonka tulet varmasti tekemään itse ja näin säästämään pitkän pennin? Ymmärrän, sillä siltä se minustakin tuntuu. Jos kerran keittiö-, kylpyhuone-, katto- tai salaojaremonttiin on hankittava urakoitsija, niin kyllähän aina yhden maalauksen nyt hoitaa vaikka vasemmalla kädellä. Hyvä tulee ja vieläpä helposti – vai tuleeko?

Olet ehkä antanut jo vuosia sitten talollesi tuomion: Kyllä tämä täytyy maalata. Nyt olet sisuuntunut ja päättänyt ottaa urakan hoitaaksesi.

Aina maalauksen toteuttaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Tämän blogin tarkoituksena on säästää sinut sudenkuopilta suuren urakkasi kanssa. Emme halua, että sinulle käy kuten eräälle asiakkaistamme on käynyt:

”Kaverilta hain telineet lainaan, rautakaupasta maalit ja pensselit ulkomaalaukseen – ja ei muuta kuin hommiin! Seinään ladoin kolme kerrosta maalia niin nopeasti kuin suinkin ehdin. Sitten pikainen tarkistuskierros ja pensselit varastoon odottelemaan seuraavaa maalausta. Hyvältähän se näytti ja vaimokin kiitteli. Noh, meni sitten pari vuotta ja ponttien välit alkoivat rakoilemaan, maali hilseilemään ja joissain kohtaa seinässä on näkynyt jopa ilmakuplia, miten lie tullut seinään. Jälkikäteen kun ammattilaisen kanssa juttelin, niin aika monta virhettä sitä itsellä tuli tehtyä.”

Kuulostaa brutaalilta ja jopa epärealistiselta, eikö?

Kyseinen tilanne on kuitenkin todellisuutta yllättävän monella kotimaalarilla, ehkä sinunkin kohdallasi. Ulkomaalauksen hinta mielessä olit kenties ajatellut säästää ja lopulta löysit itsesi tilanteesta, jossa omia henkisiä, taloudellisia ja fyysisiä resursseja oli kulunut merkittävästi enemmän kuin urakan ulkoistamalla.

Vastaavasti saatat olla kahden vaiheilla: Onko maalausurakka toteutettavissa itse tai talkooapua käyttäen vai tilaanko ammattilaiset paikalle ja annan heidän hoitaa koko roskan?

Tilanne ja pohdinta on minulle ammattilaisena hyvin tutun kuuloinen ja haluan auttaa sinua tekemään itsesi ja rahapussisi kannalta parhaan päätöksen.

Jos tässä vaiheessa tarvitset inspiraatiota urakkaan, katso muutama video YouTube-kanavaltamme ja jatketaan sitten.

Jos puolestaan haluat löytää porsaanreiän, jonka nojalla sinun ei ole pakko maalata taloasi, lue tämä blogi. Mikäli et löydä sieltä yhtään tunnusmerkkiä talosi tilanteeseen, olet vapautettu maalausvelvoitteesta.

Kuinka julkisivu sitten maalataan ammattilaisen ottein?

Kerron seuraavaksi 5 ammattimaalarin vinkkiä, joiden avulla itse onnistut omakotitalon huoltomaalauksessa.

1. Pohjatyöt, pohjatyöt ja vielä kerran pohjatyöt

Homepesu seinä

Yleisin ajatusvinouma omakotitalon huoltomaalaukseen liittyen on pohjatöiden merkityksen väheksyminen tai jopa tilanne, jossa pohjatöistä ei edes tiedetä tuon taivaallista.

Kyllä kaikki pensseliä osaavat viuhuttaa, mutta pohjatyöt ovat niitä onnistuneen maalausprojektin perusjuttuja, jotka kysyvät kärsivällisyyttä ja huolellisuutta. 

Aivan ensiksi tulee suorittaa runsas huuhtelu kauttaaltaan maalattavalle pinnalle. Huuhtelussa tulee huomioda se, että räystäänalusiin tulee suihkuttaa vettä mahdollisimman pienellä paineella. Jos vettä pääsee räystään aluslautojen välistä katevilloihin saakka, voi myöhemmin pahimmillaan ilmetä kalliita kosteusvaurioita.

Tämän jälkeen homepesuaineen levitys tarkasti siten, että sitä menee jokaiselle puupinnalle. Ellei puupinnalle suihkuteta huolellisesti homepesunestettä, saattaa puupinta alkaa pian kukkimaan eli uuden maalipinnan alta puskee raivostuttavia homepilkkuja pilaamaan kauniita kesäpäiviä.

Huuhtelun ja homepesuaineen levityksen jälkeen tulee suorittaa voimakas harjaus. On tärkeää, että joka puolelle verhousta saadaan voimakas harjaus, sillä uusi maali ei pääse riittävän hyvin imeytymään jos vanha pinta on hyvin likainen.

Mikäli seinässä on jo runsaasti homepilkkua, niin muista ettei homepesun tarkoitus ole saada jokaista pilkkua poistettua, vaan sillä poistetaan seinästä ainoastaan irtolika ja estetään homeen kukkiminen uuden maalipinnan alla. Homepesuaine tappaa elävän mikrobikasvuston ja harjauksella on tarkoitus saada aine leviämään joka puolelle puupintaa. 

Homepesun jälkeen tulee seinästä poistaa hilseillyt tai muuten huonosti kiinni oleva maali mekaanisesti. Tässä vaiheessa käsikaapimella raaputetaan kaikki irtomaalit, pihkat ja muut epäpuhtaudet seinästä irti, mikä vaatii voimaa ja huolellisuutta. Ennen kaavintaa eli skrapausta tulee varmistaa, että seinä ovat ehtineet kuivua, sillä kosteus pehmentää puuta. Pehmeästä puusta käsiskrapalla irtoaa helposti merkittävän kokoisia palasia, mikä voi vaurioittaa puuverhoilua.

Kun pohjatyöt on tehty, kannattaa vetää hetki happea ja ihailla työn etenemistä. Maalauksessa ei kannata hötkyillä ja erityisesti nesteytys voi työn tiimellyksessä unohtua herkästi. 

2. Rajaus tekee mestarin – varsinkin julkisivun maalauksessa

Jos ja kun haluat toteuttaa julkisivun maalauksen mahdollisimman nopeasti pois päiväjärjestyksestä  ja jatkaa kesälomaa läheistesi kanssa, suosittelen rajausten suhteen tekemään niin, että aina toisella värillä ”sotketaan” toinen. 

Käytännössä nopeinta on tehdä niin, että maalaa ensin seinävärillä omakotitalon julkisivun ilman tarkempaa rajausta ja vasta sen jälkeen rajaa huolellisesti toisella värillä pielilaudat. 

Jos väriero on merkittävä seinän ja pieluslautojen välillä, esimerkiksi musta seinä ja valkoiset pielilaudat, tulee pielilautoihin vetää erityisen paksu kerros tai jopa kaksikin kerrosta maalia, ettei seinäväri kuulla valkoisen alta.

”Sotkemisen” lisäksi hyödyllisiä vinkkejä rajausten nopeuttamiseen ovat kulmalaudan raottaminen vasaran avulla, pensselin taivuttaminen sekä rajauslastan käyttö. 

Kulmalautoja raottaessa on talon kannalta elintärkeää muistaa maalauksen päätteeksi käydä naputtelemassa laudat takaisin kiinni seinään, sillä niistä raoista jos jostain kosteus pääsee talon rakenteisiin, jolloin maalauksen hyöty olisi olematon. 

Jos motorista taitoa ja vakaata kättä löytyy, selviät rajauksista pensselin taivutuksella. Painamalla pensseliä seinää vasten sen karvat venyvät, mikä mahdollistaa suhteellisen nopean ja parhaimmillaan millintarkan rajauksen ilman kulmalaudan irroittelua tai lastan käyttöä. Tämä vinkeistä on kuitenkin se, joka vaatii maallikolta eniten ”tatsia”, sillä pensselin käyttö ei lopulta ole niin yksinkertaista, miltä se voisi kuulostaa. 

Halutessasi voit hyödyntää rajauslastaa esimerkiksi niin, että työnnät lastan pielilaudan ja seinäpinnan väliin ja näin uskallat rennommin vetää pienemmänkin kohdan.

3. Hyvin suojattu on puoliksi maalattu

Jos haluat välttää talosi julkisivun maalauksessa turhaa työtä, niin keskity suojaukseen. Erityisesti terassin läheisyydessä tai tiiliverhoilun yläpuolella olevia puuosia maalatessa on sanomattakin selvää, että suojaus tulee tehdä huolellisesti. 

Tiilen kanssa voi käydä esimerkiksi niin, että jos roisketta ei ehdi heti pesemään pois, se jämähtää tiileen ja sitä on hyvin vaikea saada koskaan pois näköpiiristä. Terassin suhteen pienet yksittäiset roiskeet voivat johtaa siihen, että joudut hiomaan ja öljyämään koko terassin uudelleen, jotta siinä kehtaa paistatella päivää kesällä ystävien kanssa. 

No miten se suojaus sitten tulisi tehdä näin ammattimaalarin näkövinkkelistä? Suosittelen itse muovirullan ja rajausmattojen käyttöä. Jotta roiskeita ei pääsisi suojausmateriaalin läpi, se tulee kiinnittää esimerkiksi niitein siten, että se peittää koko suojattavan pinta-alan. 

Maalauksen edetessä on tärkeää seurata, ettei muovi pääse liikkumisen tai tuulen seurauksesta irtoamaan. Esimerkiksi sisäkattoja maalatessa on hyvä jättää muovit terassille vielä yön ajaksi, sillä maalia saattaa hyvinkin valua lautojen välistä vielä yön pikkutunteinakin.

4. Julkisivun maalauksen voi hoitaa hyvin tai sitten hyvin huonosti

Kuvassa hyvin suoritettuja maalauksia

Ensiksi suosittelisin tarkastamaan maaliämpäristä, että olet varmasti laittamassa seinään suunnitelman/kaavoituksen mukaista ainetta ja sävyä. Maalikaupat nimittäin sävyttävät päivittäin uskomattoman määrän maalipurkkeja, jolloin mukaan mahtuu päivittäin sellaisia purkkeja, joissa on joko väärä sävy, aine tai jopa molemmat. 

Kun sitten aloitat maalaamaan, tee yksi sivu kerrallaan kokonaan. Jos maalailet vähän sieltä ja vähän täältä, joudut jatkuvasti siirtämään telineitä ja työ hidastuu. Lisäksi oman työsi johtaminen helpottuu, kun et haukkaa kerralla koko kakkua, vaan jaat maalaustyön osatavoitteisiin. 

Et myöskään todennäköisesti halua, että talostasi tulee hieman eri sävyinen eri puolilta, mikä on vaarana silloin, jos samasta seinästä osa kuivuu eri aikaan. Vaikka se saattaakin kuulostaa paradoksaaliselta, niin tehdessäsi yksittäiset kohdat hitaasti ja tarkasti koko työmaa tulee todellisuudessa valmistumaan nopeammin kuin että kiirehtisit urakan läpi.

Tämä perustuu siihen, että kiiruhtaessa joudut käymään julkisivusta maalatut kohdat useampaan kertaan läpi ja näin urakka viivästyy. 

Auringon paistaessa voimakkaasti kannattaa maalata varjopuolelta. Huolimatta maalien nopeasta kuivumisajasta maali voi pahimmillaan kuivua ennen kuin se imeytyy seinään, jolloin se alkaa lastuillen irrota seinästä.

Suosittelen käyttämään maalauksessa nosturin sijaan liikuteltavia alumiinitelineitä. Telineet eivät vain ole nopeammat liikuttaa vaan niiden päältä kykenee maalaamaan isomman osan seinää yhdellä kerralla siinä missä henkilönostinta joutuu lyhyin aikavälein siirtelemään. Varastoi päivän päätteeksi maalit ilmatiivisti teipattuun jätesäkkiin tai tiukasti muoveihin, jottei materiaali pääse kuivumaan tai kosteus valumaan maalin sekaan. Pensselit on hyvä säilyttää maaliämpärissä yön yli, jotta niiden karvat eivät pääse kuivumaan ja näin pensseli mene pilalle.

5. Viimeiseksi muttei vähäisimmäksi: Käytä päätäsi maalaamisessa ja pidä hauskaa

Vaikka maalaatkin omaa taloasi, niin on paljolti merkitystä työn lopputuloksen kannalta sillä, millä asenteella työtä teet. Kun työtä tekee itselle, sitä alkaa helposti tekemään vähän vasemmalla kädellä sieltä täältä ja työtä joutuu hyvin pian valmistumisen jälkeen korjailemaan. 

Oikea suhtautuminen maalaamiseen on silloin, kuin olisit tekemässä kohdetta asiakkaallesi ja miettisit, että koko liiketoimintasi nojaa tämän yksittäisen omakotitalon huoltomaalauksen onnistumiseen. Keskity tekemään hinnalla ja ajalla millä hyvänsä kerralla tarkkaa ja laadukasta jälkeä. Seuraa säätä ja erityisesti ilmankosteutta maalatessasi. Maalaushetkellä kosteuden ollessa yli 80% voi olla mahdollista, että maali alkaa oireilemaan jopa kahden vuoden kuluttua.

Maalaaminen on hauskaa touhua, kun sen tekee yhdessä. Meillä LummeColla kaikki omakotitalon huoltomaalaukset toteutetaan pareittain, jolloin työhön menee vähiten aikaa, urakan aikana maalareilla on rento tunnelma ja lopulta maalauksen hinta on mahdollisimman kilpailukykyinen. Kysy siis ihmeessä kavereita talkoohengellä mukaan maalaamaan taloasi, jotta sinun ei tarvitse yksin keikkua kuukauden päiviä telineillä ja tyytyä pelkän äänikirjan tai FM-radion seuraan.

Näillä ohjeilla voin taata, että onnistut. Jos kuitenkin kaiken tämän lukemisen jälkeen koet, että urakka olisi liian työläs toteuttaa sinulle itsellesi, voit aina antaa talosi huoltomaalauksen ammattilaisten käsiin. 

Voin kertoa, että palvelumme ei jätä ketään kylmäksi. Emme pelkästään maalaa taloasi kilpailykykyisellä hinnalla ja erinomaisella laadulla, vaan keskitymme läpi prosessin asiakkaan palvelemiseen sekä siihen, että meidän kautta tilattu maalausurakka on paljon enemmän kuin pelkkä urakka: Olemme käyneet pelaamassa asiakkaidemme kanssa padelia, katsoneet asiakkaan lemmikin perään kauppareissun ajan, saksineet asiakkaan piha-aidan kaupanpäälle ja jättäneet maalitarvikkeita sen verran yli, että asiakas on itse kyennyt niillä sutimaan oman pihamökin. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? 

Ymmärrän, sillä kyseinen toimintamalli on hyvin harvinainen luokassaan. Täytä oikeasta yläkulmasta ilmainen tarjouspyyntölomake, niin katsotaan yhdessä, mitä maalauspalvelu LummeCo sinun kohdalla voisi tarkoittaa.

Hyvää alkanutta kevättä 🙂

Artturi Ahola, myynti
Vapaa-ajallaan Turi harrastaa frisbeegolffia ja hoitaa 1-vuotiasta poikaansa. Hänen mielestään taitava myyjä osaa löytää asiakkaan ydinongelman ja kohdentaa tarjoamansa ratkaisun nimenomaan sen mukaisesti.