Mikä kuluttaa julkisivua?
Pahiten julkisivua kuluttavat tekijät löytyvät luonnosta – ankara sade, lumimyräkät ja auringon valon polttava UV-säteily. Kaikki nämä tekijät yhdistettyinä julkisivun maalipinta kuluu loppuun noin 10-15 vuoden aikana.
Julkisivun maalaus
Ulkoverhouksen huoltoväli on 10-15 vuotta riippuen muun muassa ulkoverhouksen materiaalista, aiemmin käytetystä maalista ja rakennuksen sijainnista.
On hyvin yleistä, että maalausurakkaa lykätään vuodesta toiseen, kunnes verhouksen pinnassa alkaa näkyä hometta ja maali alkaa hilseilemään seinästä. Tällöin maalipinta on jo päässyt huonoon kuntoon, mikä lisää pohjatöiden määrää merkittävästi.
Maalaus on järkevintä ja edullisinta toteuttaa huoltovälin täyttyessä, jolloin vanha maalipinta on vielä suhteellisen hyvässä kunnossa, ja pohjatöiden määrä jää hyvin vähäiseksi. Lisäksi kalliin julkisivuremontin saa estettyä maalaamalla julkisivun.
Maalipinta hilseilee
Maalipinnan hilseily kertoo hajonneesta maalirakenteesta – puupinta on näin altis kosteudelle ja kannattaa maalata mitä pikimmiten.
Väri on haalistunut
Auringon UV-säteily haalistaa ja hajottaa suojakerroksen rakennetta, jolloin se on alttiimpi kosteudelle ja mekaaniselle kulumiselle.
Runsaasti hometta
Runsas kasvusto ja home kertoo maalipinnan kulumisesta, samalla kuluttaen sitä lisää kerta kerralta.
Näitä merkkejä nähtävillä?
Mikäli julkisivusi maalipinta on yli 10 vuotta vanha, tilaa ammattilainen tekemään maksuton kuntoarvio maalipinnan kunnosta ja varmistu oikeasta toimenpidesuunnasta.
Kulumista aiheuttavia tekijöitä
Julkisivun maalipinta kuluu jatkuvasti mitä moninaisimmista syistä. Lue alta, mitkä syyt ovat yleisimpiä maalipintojen kuluttajia!
Mustapilkkuhome
Iän myötä julkisivuun alkaa kosteuden ja sääolosuhteiden vaikutuksesta tarttua hometta ja erilaista kasvustoa. Kaikista yleisin homelajike on mustapilkkuhome, jota esiintyy niin vesi- kuin öljypohjaisen maalikerroksen päällä.
Home ja kasvusto kuluttavat maalipintaa tehokkaasti, minkä vuoksi se on tärkeää saada poistettua mahdollisimman nopeasti.
Kaunis auringonpaiste
Auringon UV-säteily on yksi suurimpia maalipintaa kuluttavista tekijöistä, ja etenkin auringonpuoleiset sivut ovat yleensä kaikista kuluneimpia.
UV-säteily rikkoo mikroskooppisella tasolla maalin rakennetta, mikä aiheuttaa maaliin hiushalkeamia. Tällöin maali ei enää toimi suunnitellulla tavalla kosteuden torjunnan kanssa.
Mekaaninen kuluminen
Luonnonvoimat, leikkivät lapset ja temmeltävät aikuiset aiheuttavat maalipinnalle mekaanista kulumista – raekuurot, kovat vesisateet ja jäädyttävät ja sulattavat lämpötilat rasittavat maalipinnan kiinnitystä ja täten sen suojaavuutta.
Kulumisprosessi on kuitenkin kohtalaisen pitkä, 10-15 vuotta.
Puuseinän maalauksen vaiheet
1. Suojaus
Urakan aluksi herkät ja ei maalattavat pinnat suojataan, kuten rännit ja terassit.
2. Pesu
Seinä pestään homepesuaineella ja harjalla hangaten. Näin saadaan lika ja home pois.
3. Kaavinta
Seinästä lohkeillut ja kuplinut maali kaavitaan mekaanisesti pois, jotta uusi kerros tarttuu.
4. Maalaus
Sitten seinä maalataan sovitulla tavalla ja sovituilla maaleilla huolehtien siisteistä rajauksista.
5. Lopputarkastus
Lopuksi teemme asiakkaamme kanssa lopputarkastuksen, jossa mahdolliset virheet korjataan.
6. Takuu
Esimerkkihintoja tekemistämme kohteista
Viereltä löydät esimerkkikohteita ja kyseisten projektien loppuhintoja.
Kyseiset hinnat ovat yksilöllisiä eivätkä koske kaikkia kohteita. Maalauksen hintaan vaikuttaa vahvasti esimerkiksi maalattavan kohteen koko, kunto, ympäröivä maasto ja käytettävät maalit.
Painikkeen takaa löydät hintalaskurin, jolla voit selvittää tarkemman hinnan juuri omaan taloosi – kokeile ihmeessä!